Skip to main content

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου εντάσσεται στο πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για αστέγους»

Το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για αστέγους» θα εφαρμοστεί σε 43 δήμους σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου εντάσσεται ως επικεφαλής μαζί με τους δήμους Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου - Μελά και τη Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ, στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για αστέγους» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με συνολική χρηματοδότηση 441.146,58€.

Το πρόγραμμα, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα και θα υλοποιηθεί υπό την επίβλεψη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.

«Μετά από ενέργειες της Διοίκησης, εγκρίθηκε η ένταξη του δήμου μας, ως επικεφαλής όμορων Δήμων στο πρόγραμμα "Στέγαση και Εργασία". Ενημερωνόμαστε και διεκδικούμε διαρκώς παροχές, προγράμματα ακόμη και ρυθμίσεις για τoυς ευάλωτους και ευπαθείς συνδημότες μας. Το πρόγραμμα αυτό το οποίο θα εφαρμοστεί σε 43 δήμους σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας, έχει στο επίκεντρό του τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά, καλύπτοντας τους τις βασικότερες ανάγκες διαβίωσης» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, προσθέτοντας ότι «παράλληλος στόχος του προγράμματος είναι οι ωφελούμενοι- δικαιούχοι να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία, στο εργατικό δυναμικό, να δραστηριοποιηθούν, να βγουν από μια ψυχοφθόρα και αδρανή ψυχολογική κατάσταση, και κυρίως να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά: «Επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 δήμους σε όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούμε ενεργά την αστεγία. Καλύπτουμε σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας, για δύο χρόνια το ενοίκιο και τα έξοδα οικοσκευής και ΔΕΚΟ, αλλά και για ένα χρόνο πλήρως το μισθό τους. Κεντρικό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση με αποτελεσματικές συνέργιες ενισχύουμε την κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Όλοι μαζί καταπολεμούμε την φτώχεια και την αστεγία και συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Το Πρόγραμμα στοχεύει στις ομάδες:

- Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων ή Υπνωτήρια,

- Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, containers, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια με βάση την κείμενη νομοθεσία),

- Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,

- Άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

- Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.

- Η κινητοποίηση για επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης.

- Η ένταξη στο Πρόγραμμα κατ' εκτίμηση 600 ατόμων για διάστημα έως και δεκαοκτώ μηνών.

Από το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων, η ένταξη ποσοστού 20% κατ' ελάχιστον, στον πυλώνα της εργασιακής επανένταξης.

Η ανάπτυξη συνέργειας μεταξύ Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση ενοικίου για διάστημα έως και 18 μήνες, την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και την επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες. Παράλληλα, παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στους ωφελούμενους.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν με την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος.