Skip to main content

Μηνιγγίτιδα Β: Αναγκαίος ο εμβολιασμός, τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Η παιδίατρος Άννα Τζουμάκα - Τσαβλή εξηγεί στη Voria τι πρέπει να γνωρίζουν και κυρίως τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Ένα απλό φιλί στο παιδί μας, ένα φτέρνισμα ή ένα βήξιμο δίπλα σε αυτό θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία, καθώς πολλές φορές οι ενήλικες χωρίς να το γνωρίζουμε μεταφέρουμε ένα από τα πιο επικίνδυνα μικρόβια, τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β.

Ο ύπουλος τρόπος με τον οποίο προσβάλλει τα παιδιά η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β, μπορεί εύκολα να παραπλανήσει τους γονείς ότι πρόκειται για ένα απλό κρύωμα ή ίωση. Την ίδια στιγμή, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί μέσα σε ελάχιστες ώρες να προκαλέσει εν αγνοία μας ανεπανόρθωτες βλάβες σε ένα βρέφος, παιδί ή έφηβο, προκαλώντας σοβαρές αναπηρίες - μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Η πρόληψη έρχεται για μια ακόμα φορά σε αυτήν την περίπτωση να δώσει τη λύση απέναντι σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μικρόβια που μπορούν να προσβάλλουν τα παιδιά, ειδικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν συνωστίζονται σε σχολικές αίθουσες και άλλους κλειστούς χώρους.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι ουσιαστικά το μόνο μέτρο αντιμετώπισης, ώστε βρέφη, παιδιά και έφηβοι να θωρακίσουν τον οργανισμό και να αποκτήσουν ανοσία απέναντι στη Μηνιγγίτιδα Β.

Η παιδίατρος δρ. Άννα Τζουμάκα - Τσαβλή μιλά στην Voria.gr και εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουν και κυρίως τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όσον αφορά τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά όλων των ηλικιών να λάβουν τον κατάλληλο εμβολιασμό.

Επιστροφή στο σχολείο. Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι γονείς, ιδίως όσοι έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου;

Εκείνο που πρέπει να προσέχουν γενικώς όλοι οι γονείς είναι οι συνθήκες καλής υγιεινής. Δηλαδή, όταν τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο να πλένουν καλά τα χέρια τους, ενώ καλό είναι να γίνεται και αποσυμφόρηση της μύτης τους όταν έχουν καταρροή και φυσικά να αλλάζουν τα ρούχα τους.

Παράλληλα, πρέπει τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο να αποφεύγουν την επαφή με τα βρέφη που ζουν στο ίδιο σπίτι, τουλάχιστον πριν ληφθούν τα παραπάνω μέτρα μετά την επιστροφή τους στο σπίτι.

Από εκεί και πέρα, με την εκδήλωση κάποιων συμπτωμάτων ίωσης, όπως καταρροή, πυρετός ή υψηλός πυρετός, καλό θα ήταν οι γονείς να ζητούν ιατρική συμβουλή.

Καλό θα ήταν επίσης στα μικρά μωρά να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο τον Οκτώβριο  για να προλάβουμε την περίοδο της γρίπης.

Φυσικά τα παραπάνω συμπτώματα ίωσης είναι απαγορευτικά για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, αφού θα μεταδώσουν τον ιό στα άλλα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση, τα εμβολιασμένα παιδιά δεν θα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Τη φετινή χρονιά, ιδίως την άνοιξη λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία καταγράφηκαν κρούσματα μηνιγγίτιδας σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, το ένα μετά το άλλο. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς με την έναρξη της νέας χρονιάς για να μην επαναληφθεί το ίδιο;

Η μόνη πραγματική πρόληψη κατά της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός. Όταν μιλάμε για μηνιγγίτιδα πρόκειται για μια νόσο που στην αρχή έχει άτυπα συμπτώματα τα οποία έχουν πολύ γρήγορη εξέλιξη, ακόμα μέσα σε λίγες ώρες.

Συγκεκριμένα, όταν η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β ξεκινάει, έχει συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, βλέννα στη μύτη και κακουχία. Δηλαδή μπορεί να έχει τον «μανδύα» μιας απλής ίωσης τις πρώτες ώρες. Άρα δεν μπορούμε να το προλάβουμε κάπως αλλιώς, παρά μόνο έχοντας κάνει το εμβόλιο, γιατί από τη στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων ένα παιδί έχει πολύ λίγο χρόνο μπροστά του για να λάβει την κατάλληλη αγωγή για τη νόσο.

Πώς μεταδίδεται η νόσος; Με την έναρξη των μαθημάτων και του συνωστισμού των παιδιών αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης;  

Εννοείται πως ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου είναι μεγαλύτερος κατά τη σχολική χρονιά, όταν τα παιδιά συνωστίζονται στις αίθουσες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πιο ευπαθή στη νόσο τη συγκεκριμένη περίοδο είναι τα μωρά και στη συνέχεια τα παιδιά του δημοτικού, όπως και οι έφηβοι που συνωστίζονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους.

Το μικρόβιο της Μηνιγγίτιδας Β βρίσκεται σαν φορεία στον ρινοφάρυγγα ακόμα και υγιών ανθρώπων. Δηλαδή, μπορεί να είμαστε υγιείς αλλά να έχουμε το  μικρόβιο στον ρινοφάρυγγα μας και χωρίς να νοσούμε να το μεταδώσουμε ειδικά όταν υπάρχει συχνοτισμός.

Με αφορμή την επίσκεψη στον παιδίατρο για την έναρξη των σχολείων, είναι  κατάλληλη η περίοδος για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β; Το εμβόλιο χορηγείται άπαξ ή πρέπει να επαναληφθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;

Πάντα είναι η κατάλληλη περίοδος για να εμβολιαστεί ένα παιδί κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, αφού όλον τον χρόνο έχουμε κρούσματα.

Βέβαια, αύξηση των κρουσμάτων υπάρχει την Άνοιξη, αμέσως μετά την παρέλευση της περίοδο έξαρσης της γρίπης και των άλλων ιώσεων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι εάν ένα παιδί κάνει τώρα τον εμβολιασμό θα είναι καλυμμένο, έχοντας αναπτύξει ανοσία για εκείνη την περίοδο που είναι λίγο πιο υψηλή η εμφάνιση κρουσμάτων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β από δύο διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Το ένα εμβόλιο χορηγείται από την ηλικία των δύο μηνών, ενώ το άλλο εμβόλιο έχει πάρει ένδειξη από την ηλικία των δέκα ετών και πάνω.

Πρόκειται για δύο εμβόλια που έχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα.

Αν ένα παιδί μέχρι δύο ετών εμβολιαστεί, οι δόσεις που θα λάβει είναι τρεις. Πάνω από τα δύο έτη, οι δόσεις που θα λάβει θα είναι δύο. Το χρονικό διάστημα των δόσεων είναι διαφορετικό ανάλογα με ποιο εμβόλιο θα κάνει το παιδί.

Σε ηλικίες από τα δύο έως τα δέκα έτη, το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων είναι οι δύο μήνες.

Όσον αφορά την ηλικία από τα δέκα έτη και πάνω, το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι οι έξι μήνες.