Skip to main content

O Ερντογάν επιθεωρεί τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» (vid)

Ο Τούρκος πρόεδρος θα επιθεωρήσει το γεωτρύπανο κι αφού συζητήσει με αξιωματούχους θα ξεκινήσει η φιέστα για τον απόπλου του.

Στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας έφθασε πριν από λίγη ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιθεώρησε από αέρος το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» προτού προσγειωθεί το ελικόπτερο που τον μετέφερε στο πλωτό γεωτρύπανο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα επιθεωρήσει το γεωτρύπανο κι αφού συζητήσει με αξιωματούχους θα ξεκινήσει η φιέστα για τον απόπλου του, όπου ο Τούρκος πρόεδρος θα ανακοινώσει την πορεία του πλοίου και την περιοχή από την οποία θα ξεκινήσουν οι έρευνες.

Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» αναμένεται να αποπλεύσει σήμερα από το Τασουτζού και ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσει, θα διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας, με την Αθήνα και την Λευκωσία να πιθανολογούν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί προς τα ύδατα ανοικτά του κατεχόμενου τμήματος της Καρπασίας, ή προς το οικόπεδο 6 ή προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Ερντογάν προσκάλεσε στην Άγκυρα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τις σημερινές ανακοινώσεις.

Πολλά τουρκικά ΜΜΕ έχουν κάνει ζωντανές συνδέσεις προκειμένου να μεταδώσουν τις εξαγγελίες για τις εργασίες του 4ου γεωτρύπανου της Τουρκίας.

To γεωτρύπανο θα υποβληθεί σε τελικούς ελέγχους πριν ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι. Έχει πλήρωμα 200 ατόμων, είναι -σύμφωνα με το Anadolu- ένα από τα πέντε γεωτρύπανα έβδομης γενιάς στον κόσμο, με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα. Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα, ο πύργος του έχει ύψος 104 μέτρα και ζυγίζει 68.000 κόρους ολικής χωρητικότητας.