Τρίτη 21 Μαΐου 2019
x

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η παραμονή του εθνικού ύμνου της ΠΓΔΜ, η μη αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η διάγνωση για τον... ασθενή Ράμα.

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE και πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τράικο Βελανιόσκι, έκανε την ερώτηση στον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, εάν τώρα "θα αποκαλούμαστε Βορειο-μακεδόνες", επικρίνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Ζάεφ είπε: «Καταλαβαίνω τις ανησυχίες, αλλά δεν μπορείτε να λέτε ότι θα είμαστε Βορειο-μακεδόνες. Η ταυτότητα δεν περιορίζεται από καμία διεθνή συμφωνία. Γεωγραφικά μόνο, θα υπάρχει ένα πρόσθετο και αυτό είναι όλο το τίμημα».

Τι λες τώρα. Εσείς είστε οι Μακεδόνες. Εμείς μάλλον πρέπει για να ξεχωρίζουμε να ονομαζόμαστε Νοτιομακεδόνες. Ο Κοτζιάς αποφάσισε ότι Μακεδόνες είστε εσείς, οι Σλάβοι.

Θέμα έγινε και για τον εθνικό ύμνο των Σκοπίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, δήλωσε ότι ο εθνικός ύμνος της χώρας δεν θα αλλάξει, ούτε θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο κείμενο. Δηλαδή, η χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά στον εθνικό ύμνο, που θα ακούγεται στα πέρατα της οικουμένης, θα αναφέρεται ως Μακεδονία. Αυτή είναι η Συμφωνία της κυβέρνησης, για την οποία υπερηφανεύεται.

Ο εθνικός ύμνος της πΓΔΜ είναι ποίημα του 1941, του Βλάντο Μαλέσκι. Ως ύμνος καθιερώθηκε το 1992 και αρχίζει ως εξής: Σήμερα, γεννιέται η Μακεδονία / Με ένα νέο ήλιο ελευθερίας! / Οι Μακεδόνες μάχονται / Για τη δικαιοσύνη τους / Και πάλι ανεμίζει η σημαία του Κρούσεβο, και καταλήγει: Μακεδονία ελεύθερη, ζήτω η Μακεδονία!

Τα έλεγε ο πατριάρχης Σερβίας, και δικαιώνεται. Ότι το Πατριαρχείο ΚΠολης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου, Μίρας Ντέντεϊτς, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο χρειάζεται ένα ουκρανικό σενάριο στο ζήτημα της Εκκλησίας.

Η οποία Εκκλησία έχει απομακρυνθεί από την κανονική  Εκκλησία της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παρακτίων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για άμεσο επηρεασμό από το ουκρανικό σενάριο στις αμφιλεγόμενες καταστάσεις τόσο στο Μαυροβούνιο όσο και στην πΓΔΜ.

Ο Έντι Ράμα αποκάλεσε τρελό τον Κατσίφα. Ποιος είναι τρελός, το φανερώνει η διάγνωση για τον ασθενή Ράμα, ο οποίος εμφανιζόταν ιδιαίτερα επιθετικός όχι μόνο στα κοινωνικά περιβάλλοντα, αλλά και με τα μέλη της οικογένειάς του. Αυτό υποχρέωνε την οικογένεια να ζητά τη βοήθεια του νοσοκομείου.

Ο Ζάεφ θέλει να διατηρηθεί στο Σύνταγμα το μανιφέστο АСНОМ (Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της "Μακεδονίας") που για την Ελλάδα είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για μια διακήρυξη, που καλεί για ενοποίηση της "Μακεδονίας". Κατά τα άλλα, θα απαλειφθούν τα αλυτρωτικά άρθρα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ