Skip to main content

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας προέβλεψε σήμερα το πρωί τον σεισμό στην Τουρκία

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε πως στην περιοχή υπήρχε «σεισμικό κενό, από το 1970 που τότε είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ», εφιστώντας την προσοχή στους αρμοδίους

Εναν ισχυρό σεισμό στην Τουρκία είχε προβλέψει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Με ανάρτησή του το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε πως με βάση τα στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας, η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στην Τουρκία ήταν 86,7%.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, στην περιοχή υπήρχε «σεισμικό κενό, από το 1970 που τότε είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ», εφιστώντας την προσοχή στους αρμοδίους.

Η ανάρτηση Χουλιάρα που προέβλεπε τον σεισμό στην Τουρκία

«Με τη μέθοδο του φυσικού χρόνου (Varotsos et al., 2006) έτρεξα τα σημερινά στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας, πού δείχνουν υψηλές τιμές 86,7% και δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία μετά τα 5,6 Ρίχτερ προχτές. Υπάρχει εκεί ένα σεισμικό κενό από το 1970 πού τότε είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ και χρειάζεται προσοχή» έγραφε συγκεκριμένα ο Γεράσιμος Χουλιάρας πριν από 12 ώρες.

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, εμφανίστηκε και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Υπενθυμίζεται πως ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ είχε σημειωθεί και το βράδυ της Τετάρτης στην Τουρκία. Ο σεισμός έγινε βορειοανατολικά της Σμύρνης και έγινε αισθητός στην Χίο και τη Λέσβο. Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην περιοχή της Περγάμου, 112 χιλιόμετρα ανατολικά της Μυτιλήνης. Της συγκεκριμένης δόνησης είχε προηγηθεί στις 5 το απόγευμα άλλη δόνηση έντασης 3,6 βαθμών.

Η σημερινή σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών σημειώθηκε στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε. Μέχρι στιγμής, έχει γνωστοποιηθεί πως οι νεκροί είναι τέσσερις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,9 βαθμοί. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χλμ. Τουρκικές οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή. Κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας. Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.