Skip to main content

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης που αγαπά με πάθος τη Θεσσαλονίκη

Ένας Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης και φανατικός φιλέλληνας, ο Κρίστιαν Γκόινι, μιλά στη Voria.gr, για πολιτική, τουρισμό και συνεργασίες.

Η φράση «Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης» προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα στον μέσο Έλληνα. Το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, η «σιδηρά κυρία» Άγκελα Μέρκελ και ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρθηκαν αν μη τι άλλο με υπέρμετρη αυστηρότητα στη χώρα μας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, γεγονός το οποίο δημιουργεί μια εύλογη δυσαρέσκεια στους Έλληνες.

Ο Κρίστιαν Γκόινι ωστόσο δεν είναι η τυπική φυσιογνωμία Γερμανού χριστιανοδημοκράτη πολιτικού, όπως τουλάχιστον την έχουμε οι Έλληνες στο μυαλό μας.

Έχοντας εκλεγεί με εξαιρετική άνεση στο κοινοβούλιο του κρατιδίου του Βερολίνου στις πρόσφατες εκλογές, «ο Κρίστιαν», όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας δεν μετάνιωσε ποτέ που πίστευε σε δύο πράγματα: ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να βγει από την κρίση και ότι μια χώρα μπορεί να εφαρμόσει πετυχημένη πολιτική μέσα από συνεργασίες.

Ο Βερολινέζος βουλευτής, με το χαρακτηριστικό χαμόγελο και την ευγένεια, διακρίνεται για τα φιλελληνικά του αισθήματα, την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και το καλό κρασί, μιλά στη Voria.gr για το πώς μπορεί η δημιουργικότητα και η πολιτική να συνδυαστούν και να πετύχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η αγάπη για την Ελλάδα

Η σχέση του Κρίστιαν Γκόινι με την Ελλάδα ξεκίνησε εντελώς τυχαία, αφού μέχρι να αποκτήσει σχέσεις με τη χώρα μας, ο Γερμανός πολιτικός δεν την είχε επισκεφθεί ποτέ σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες του.

Η συνοικία Ζέχλεντορφ του Βερολίνου όπου εκλεγόταν τότε στο τοπικό της συμβούλιο ήταν η μόνη που είχε πραγματοποιήσει αδελφοποίηση με έναν δήμο του νομού Θεσσαλονίκης, τον τότε δήμο Σοχού.

Όταν είχε πρωτοεκλεγεί στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου του Βερολίνου, προσκλήθηκε σε μια επίσημη επίσκεψη που θα γινόταν τότε στον Σοχό, μια πρόσκληση που αποδέχθηκε με ευχαρίστηση.

«Η ύπαιθρος και η ομορφιά σε περιοχές όπως ο Σοχός είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την κλασική τουριστική εικόνα που έχουμε οι Γερμανοί για την Ελλάδα. Το βρήκα παράξενο στην αρχή αλλά πολύ ενδιαφέρον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής ήταν να δημιουργηθεί ένας ελληνογερμανικός σύλλογος, που στόχο είχε τη συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών. Η δημιουργία του Συλλόγου είχε μάλιστα απήχηση, δεδομένου του γεγονότος ότι πολλοί Βορειοελλαδίτες και ειδικότερα κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή του Σοχού ζούσαν στο Βερολίνο.

Τα ταξίδια στην Ελλάδα πλήθυναν για τον κ. Γκόινι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φιλίες και ο δεσμός να γίνει ισχυρότερος.

Αυτό αποδείχθηκε πολύ περισσότερο όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. «Σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή έπρεπε να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας. Δεν μπορούμε να πάμε μόνο για διακοπές, ενώ η χώρα υποφέρει».

Έτσι δημιουργήθηκαν δίκτυα συνεργασίας, ώστε να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο η άσχημη κατάσταση που εξελισσόταν στην Ελλάδα.

Μία από τις προσπάθειες ήταν η διοργάνωση της Womex στηΘεσσαλονίκη το 2012, της Παγκόσμιας Μουσικής Έκθεσης που γίνεται κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη της Ευρώπης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα νέοι άνθρωποι να ταξιδέψουν στηΘεσσαλονίκη και να αναπτύξουν συνεργασίες με την τοπική κοινότητα, ενώ παράλληλα τονώθηκε το τουριστικό κομμάτι.

«Στο Βερολίνο πιστεύουμε ότι για να αναπτυχθεί μια πόλη από όλες τις πλευρές, οικονομικά και κοινωνικά πρέπει να κρατήσει τους νέους της. Αυτόν τον στόχο είχε και η διοργάνωση της Womex στη Θεσσαλονίκη», λέει ο κ. Κρίστιαν Γκόινι στην Voria.gr.

Στο Βερολίνο οι νέοι έρχονται πρώτα για να διασκεδάσουν, μετά για να σπουδάσουν και τέλος για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση, ίσως τη δική τους start up, θα δημιουργήσουν οικογένεια και θα πληρώνουν και φόρους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

«Η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Αθήνα έχουν τις ίδιες προοπτικές με το Βερολίνο. Συν το γεγονός ότι έχουν ήλιο και θάλασσα που εμείς εδώ δεν έχουμε», σημειώνει ο Γερμανός βουλευτής.

Δημιουργικός τουρισμός

Για τον καλό του φίλο Γιάννη Μπουτάρη ο Κρίστιαν Γκόινι έχει μόνο καλά λόγια να πει. Ειδικά μιλώντας για τον τουρισμό, αναφέρει πως «κατάφερε να αποκαλύψει τους θησαυρούς της Θεσσαλονίκης», που είναι όπως λέει η πλούσια ιστορία της πόλης, η νυχτερινή ζωή, το εξαιρετικό φαγητό και το κρασί.

«Η γαστρονομία στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι εκπληκτικό και πιστεύω ότι η δουλειά που έγινε από τη δημοτική αρχή κατάφερε να βάλει την πόλη στον τουριστικό χάρτη».

Όπως λέει οι πόλεις γενικότερα στην Ευρώπη δεν πρέπει να αποτελούν απλά έναν city break προορισμό, αλλά εποχές όπως το φθινόπωρο και την άνοιξη να είναι προορισμοί που να προσφέρουν ένα πλήρες πακέτο στον επισκέπτη.

Αυτό προσπαθεί να κάνει ο κ. Γκόινι στο Βερολίνο μέσω του project «Creative Berlin» που προωθεί μέσω του τουριστικού οργανισμού του Βερολίνου «Visit Berlin», με στόχο την προώθηση της δημιουργικής νοορτροπίας στην ανάπτυξη της πόλης.

«Δεν είναι μόνο το φαγητό, υπάρχουν πολλές πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις και συναυλίες, τουλάχιστον πριν την πανδημία, που ελπίζω να συνεχιστούν όταν τελειώσει όλο αυτό», αναφέρει ο βουλευτής για τη Θεσσαλονίκη που έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το νέο αεροδρόμιο, που είναι κοντά στην πόλη και έχει γίνει μεγαλύτερο, εξυπηρετώντας έτσι περισσότερες τουριστικές ροές.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκει τον τρόπο να είναι ελκυστική για τους νέους, είναι άλλωστε μια πόλη που διαθέτει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, που το συνδυάζει με τον πολιτισμό και τη νυχτερινή ζωή. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι  η πόλη να συνεχίσει να προβάλλει τη δημιουργική πλευρά της ώστε να προσελκύσει κόσμο. Τα αρχαία μνημεία είναι υπέροχα, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει δείξει πως μπορεί να δείξει το κάτι παραπάνω», λέει ο βουλευτής.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, οι νέοι αναζητούν συνεχώς νέους προορισμούς που μπορούν να κάνουν διακοπές οικονομικά. «Χρήματα για τρεις μέρες στο Παρίσι μπορεί να αρκούν για δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, περνώντας όμορφα, χωρίς να χρειάζεται να τρως συνέχεια φαγητό στο χέρι», λέει χαρακτηριστικά.

Η επόμενη μέρα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Οι τελευταίες εκλογές στη Γερμανία και το αποτέλεσμα που έφερε εκτός εξουσίας το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, σε συνδυασμό με την αποστρατεία της Άγκελα Μέρκελ, δεν θα αλλάξουν και πολλά στις ελληνογερμανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Γκόινι.

«Τόσο το CDU όσο και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα έχουν καταλάβει ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι συμφέρουσα για τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ευρώπη», λέει απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Voria.gr.

«Βλέποντας τι συμβαίνει σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία που υπάρχει ένα κύμα αντιευρωπαϊσμού, η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο καθώς παρά το ότι πέρασε μια πολύ σκληρή οικονομική κρίση, οι πολίτες της έγιναν περισσότερο Ευρωπαίοι. Πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς νέους διαύλους συνεργασίας. Αυτό που συνέβη και συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία είναι καταστροφικό μετά την αποχώρησή τους από την ΕΕ», σημειώνει ο Βερολινέζος βουλευτής.

Όπως αναφέρει, η Γερμανία πρέπει να επιδιώκει συνεχώς όλο και περισσότερη συνεργασία με την ΝΑ Ευρώπη.

«Υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση στα Βαλκάνια, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την Τουρκία και συγκεκριμένα την κυβέρνησή της. Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ελπίζω η νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει αυτή τη λογική», λέει ο Κρίστιαν Γκόινι.