Skip to main content

Ο ΥΕΘΑ για την «Ειδική άδεια Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων»

Ο αξιωματικός που διετέλεσε σε άδεια άνευ αποδοχών δεν αποτελεί χρόνο παραμονής στον βαθμό του και δεν προσμετράται στο συνολικό χρόνο υπηρεσίας.

Η αναγνώριση η μη του χρόνου της ειδικής άδειας που χορηγείται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εκλέγονται αιρετοί σε δήμους και περιφέρειες της επικράτειας, για όλο το διάστημα της θητείας τους, «ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας, συνάδει με το γενικότερο πνεύμα του ν.3883/2010 περί σταδιοδρομικής εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ.11 του ως άνω νόμου, ο χρόνος όπου ο αξιωματικός διετέλεσε σε άδεια άνευ αποδοχών δεν αποτελεί χρόνο παραμονής στον βαθμό του και δεν προσμετράται στο συνολικό χρόνο πραγματικής υπηρεσίας. Ομοίως, κατά το άρθρο 24 παρ.1 του ίδιου νόμου τα στελέχη των ΕΔ δεν κρίνονται και δεν προάγονται κατά το διάστημα που διατελούν σε άδεια άνευ αποδοχών, παρά μόνον κρίνονται στις επόμενες τακτικές κρίσεις μετά τη λήξη αυτής.

Αυτά διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος , απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, με θέμα: «Ειδική άδεια Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Σημειώνεται ότι στο σχετικό νόμο, μεταξύ άλλων, ορίζεται ρητά ότι κατά τον χρόνο παραμονής στον βαθμό, ο αξιωματικός πρέπει να ασκεί πράγματι τα καθήκοντα του βαθμού του.