Skip to main content

Η σκανδάλη στο χέρι του Πούτιν και τα μαύρα σενάρια ύφεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη

Εάν κλείσουν οι ροές του ρωσικού αερίου, η ύφεση στην Ευρώπη θα έρθει σε δύο ημέρες, θα είναι κάθετη και σοβαρή, λέει στη Voria ο καθηγητής Πετράκης.

Με την ενεργειακή κρίση να προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται τον Ιούνιο στο 12.1% -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία βιώνουν κλυδωνισμούς και δύσκολες ημέρες ενώ οι προβλέψεις για την πορεία τους εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο και την τακτική που μπορεί να ακολουθήσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

Μιλώντας στη Voria.gr ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι πρόβλημα και -ως μέσος όρος έτους- κυμαίνεται στο 8%-9%. Στην Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στο 7%. Την ίδια ώρα η ανάπτυξη στην χώρα μας πηγαίνει εξαιρετικά και τρέχει με υψηλό ποσοστό 5% πλην όμως ο πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια χαράς κατατρώγοντας την ουσιαστικά.

«Ο πληθωρισμός είναι ψηλά στην Ελλάδα και τον υπολογίζουμε 8-9% ως μέσο όρο έτους, όχι μήνα. Από την άλλη μεριά έχουμε μια ανάπτυξη, αρκετά υψηλή, γύρω στο 5%, κάτι που είναι πολύ καλό αλλά ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα ισχύει για όλη την Ευρώπη που και εκεί έχουμε πληθωρισμό περίπου 7%» είπε ο κ. Πετράκης προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τα όσα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα εντός του χειμώνα.

Στην εξίσωση της ακρίβειας και της συνεχούς ανόδου του πληθωρισμού ο καθηγητής προσθέτει έναν ακόμα συντελεστή, της τακτικής που ενδεχόμενα θα ακολουθήσει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

«Αν ο κ. Πούτιν πατήσει τη σκανδάλη της διακοπής των ενεργειακών ροών τα πράγματα τότε θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα. Φανταστείτε ότι είναι δύσκολα τώρα με τις παρούσες συνθήκες» τόνισε.

Υπό τα συγκεκριμένα δεδομένα η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με μια οικονομική ύφεση που είτε θα προκληθεί εξαιτίας του κλεισίματος των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου ή από την άνοδο των επιτοκίων στην Αμερική.

«Η ύφεση θα έχει και ευρωπαϊκή και αμερικανική διάσταση. Στην Ευρώπη εάν κοπούν οι ενεργειακές ροές η ύφεση θα έρθει αυτόματα μέσα σε δύο ημέρες ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει μια πιθανότητα 40% να έρθει η ύφεση λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Είναι λίγο διαφορετικοί όροι αλλά ισχύει και για την Ευρώπη. Δεν είναι βέβαιο ότι θα έρθει αλλά αν συμβεί θα συμβεί το 2023» τόνισε.

Εάν η ύφεση στην Ευρώπη έρθει λόγω αύξησης των υψηλών επιτοκίων «θα είναι σχετικά ρηχή με μια αύξηση της ανεργίας, με περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων αλλά δεν θα είναι μια δραματική κρίση της τάξεως 2008-2009»,

«Εάν έρθει η ύφεση στην Ευρώπη λόγω της διακοπής του φυσικού θα είναι κάθετη και σοβαρή»

Μπρος στο ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο σχέδιο μπορεί να υπάρξει από οικονομικής πλευράς για φρενάρει την ύφεση. Ο κ. Πετράκης επισημαίνει ότι δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο» κι ότι η μόνη περίπτωση είναι «να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».

«Αλλά το βλέπετε πιθανό; Εγώ δεν το βλέπω. Και οι κυρώσεις από τη Δύση (σ.σ. έναντι της Ρωσίας) είναι πολύ βαριές και η επιθετικότητα της Ρωσίας είναι σαφής στο να επιδιώξει να κατακτήσει τους στόχους που θέλει και όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Δεν βλέπω να υπάρχει εύκολο way out» επισήμανε ο κ. Πετράκης.

Κι όλα αυτά μετά από δύο χρόνια πανδημίας κορονοϊού που όπως είπε ο καθηγητής χτύπησε την οικονομία της Ευρώπης κι έφτασε στο «μείον 9%». «Ήταν τρομερό. Μην κοιτάτε που το έσωσαν οι κυβερνήσεις με τα χρέη και την επιδοματική πολιτική» κατέληξε.