Skip to main content

Ο κύβος ερρίφθη: Ανακοινώνει υποψηφιότητα για το ΚΙΝΑΛ ο Χάρης Καστανίδης

Και ο Χάρης Καστανίδης θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, μετά τους Γεννηματά, Ανδρουλάκη και Λοβέρδο - Το παρασκήνιο

Μετά τις τρεις σίγουρες υποψηφιότητες για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, της Φώφης Γεννηματά, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Ανδρέα Λοβέρδου οι οποίες έχουν επισημοποιηθεί, άλλη μία πρόκειται να ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει κι αυτός υποψηφιότητα, έχει πάρει την τελική του απόφαση και πρόκειται να τη δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην υπουργός έχει ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο επαφών με στελέχη της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιοχών, μετά τις οποίες έλαβε την οριστική απόφασή του. Παράλληλα, εδώ και λίγο διάστημα, ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του καθώς, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να συνοδεύονται από πέντε χιλιάδες υπογραφές εγγεγραμμένων στο μητρώο μελών είτε από σαράντα υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Voria.gr μεταξύ των συναντήσεων που είχε ο κ. Καστανίδης τις τελευταίες ημέρες ήταν και με πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δύο απ’ αυτές τις συναντήσεις αφορούσαν τον Γιάννη Μαγκριώτη και τη Χρύσα Αράπογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Αράπογλου βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του κ. Καστανίδη και πρόκειται να δηλώσει δημόσια την υποστήριξή της προς τον πρώην υπουργό, ο δε κ. Μαγκριώτης θα δημοσιοποιήσει την τελική θέση του μετά την πλήρη αποσαφήνιση όλων των υποψηφιοτήτων.

Η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας από τον κ. Καστανίδη θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με μία λιτή ανακοίνωση με την οποία θα εξηγεί γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Του ΚΙΝ.ΑΛ. πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα ένα διακηρυκτικό κείμενο στο οποίο θα εξηγεί που θα απαντά στο πως πρέπει να είναι ο πολιτικός φορέας του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, τι πρέπει να γίνει δηλαδή για την ιδεολογική και πολιτική ανασυγκρότηση του χώρου. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια σειρά περιοδειών ανά την επικράτεια.

Οι εσωκομματικές εκλογές πρόκειται κανονικά να γίνουν τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία που θέλει τις εκλογές να μετατίθενται για αργότερα, πιθανότατα για τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ως λόγος μετάθεσης των εσωκομματικών εκλογών θα είναι η πανδημία καθώς και η ανάγκη επικαιροποίησης του μητρώου μελών του ΚΙΝ.ΑΛ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα εγγραφής ή επανεγγραφής στο μητρώο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ώστε οι εκλογές να γίνουν περίπου δύο μήνες μετά, λίγο πριν από το συνέδριο το οποίο έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του ‘22.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, πάντως, αντιδρούν κάποιοι από τους υποψηφίους. Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ενημερώσει τη Χαριλάου Τρικούπη γι' αυτή τη διαφωνία του, ζητώντας οι εκλογές να γίνουν κανονικά, τον Νοέμβριο. Ανάλογη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr εκφράζουν και άλλοι υποψήφιοι. Σύμφωνα με πηγή της Χαριλάου Τρικούπη, ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών θα υπήρχε μόνο στην περίπτωση που θα υπήρχαν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εάν δεν συντρέχει τέτοιος λόγος οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.