Skip to main content

Ο Κόντε δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης

Οι διαβουλεύσεις του ιταλού προέδρου με τα κόμματα ξεκίνησαν το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σαράντα οκτώ ώρες.

Τις ώρες αυτές, o Τζουζέπε Κόντε προσπαθεί να καταλάβει αν θα εξασφαλίσει, στη γερουσία, την απαιτούμενη πλειοψηφία, για να μπορέσει να συνθέσει νέα κυβέρνηση, η οποία να περνά τους νόμους, χωρίς άγχη και συνεχείς αβεβαιότητες. Σήμερα δημιουργήθηκε νέα ομάδα γερουσιαστών με στόχο να προφέρει στήριξη στον ιταλό παραιτηθέντα πρωθυπουργό. Τα μέλη της, όμως, ακόμη δεν αρκούν για να μπορέσει να πεισθεί, ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι βρέθηκε όντως η απόλυτη πλειοψηφία των 161 γερουσιαστών.

Οι διαβουλεύσεις του προέδρου με τα ιταλικά κόμματα άρχισαν σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν σε σαράντα οκτώ ώρες. Ο Κόντε ελπίζει ακόμη ότι στο τέλος θα τα καταφέρει και ότι θα κυβερνήσει την χώρα μέχρι το 2023. Ωστόσο πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα -η οποία άρχισε πριν δυο εβδομάδες- και η αποδυνάμωσή του στο κοινοβούλιο, σίγουρα δεν τον ευνοούν.

Η πανδημία και οι εμβολιασμοί

Παράλληλα, υπάρχει και το μέτωπο της πανδημίας. Οι ιταλοί είναι σχεδόν αδιάφοροι σε ότι αφορά την πολιτική αυτή σύγκρουση, αλλά θέλουν να μάθουν πότε και αν θα καταφέρουν να εμβολιαστούν.

Πριν από ένα μήνα, η κυβέρνηση και ο ειδικός επίτροπος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, Ντομένικο Αρκούρι, παρουσίασαν την εκστρατεία εμβολιασμού: ανακοίνωσαν ότι θα στήνονταν περίπτερα σε όλες τις μεγάλες πλατείες της χώρας και ότι τον Μάρτιο θα είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των ηλικιωμένων, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει εκείνος των πολιτών άνω των εξήντα ετών.

Προς το παρόν, τα περίπτερα αυτά έμειναν στις μακέτες και για τα κινητά κέντρα εμβολιασμού που έπρεπε να πάνε σε σπίτια των ηλικιωμένων, δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη. «Πρόκειται για προβλήματα που οφείλονται στις καθυστερήσεις των φαρμακοβιομηχανιών» είναι η επίσημη εξήγηση. Αλλά οι ιταλοί φοβούνται νέα, αλυσιδωτά προβλήματα και καθυστερήσεις. Σχεδόν όλοι άρχισαν να πιστεύουν ότι αποκλείεται να μπορέσουν τα εμβολιστούν, όλοι οι πολίτες της χώρας, μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle