Skip to main content

Ο κορωνοϊός έφτασε μέχρι την Ανταρκτική-Κρούσματα σε στρατιωτική βάση

Η Ανταρκτική ήταν η μοναδική ήπειρος που παρέμενε μέχρι χθες αλώβητη από την πανδημία. Τα κρούσματα οφείλονται σε επίσκεψη σκάφους ανεφοδιασμού.

Εστία του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε σε στρατιωτική βάση της Χιλής στην Ανταρκτική, τη μοναδική ήπειρο η οποία παρέμενε μέχρι χθες αλώβητη από την πανδημία, ενημέρωσε χθες Δευτέρα ο στρατός της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Συνολικά, «36 άνδρες» διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων 26 είναι στρατιωτικοί και 10 «πολίτες», εργαζόμενοι σε εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί με σύμβαση «να εκτελέσει προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης» στη βάση Μπερνάρντο Ο’ Χίγκινς Ρικέλμε, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του επιτελείου.

Οι μολύνσεις πιστεύεται πως συνδέονται με πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στη βάση το σκάφος πολλαπλών ρόλων Sargento Aldea του ΠΝ της Χιλής για να την ανεφοδιάσει, μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 10ης Δεκεμβρίου.

Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του και επέστρεψε στο λιμάνι του, στο Ταλκαουάνο (νότια), τη 16η Δεκεμβρίου, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ των 208 μελών του πληρώματός του.

Ως χθες, η Ανταρκτική ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες περιοχές του πλανήτη όπου δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2, μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων και την ακύρωση των επισκέψεων τουριστών.

Όλο το μη απαραίτητο προσωπικό απομακρύνθηκε όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, ενώ αποφασίστηκε να απαγορευθεί κάθε επαφή μεταξύ του προσωπικού των περίπου σαράντα μόνιμων στρατιωτικών και επιστημονικών βάσεων.