Skip to main content

Ο κορωνοϊός έκοψε τα φτερά του «Μακεδονία» - Τα τελευταία στοιχεία

Η επιβατική κίνηση και το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά μειωμένη συγκριτικά με πέρσι και κάθε πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα είναι επισφαλής.

Μήνας σχετικής ανάκαμψης ήταν ο Ιούλιος σε ό,τι αφορά στην επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Αν και η σύγκριση με τα περσινά δεδομένα είναι απογοητευτική, εντούτοις φαίνεται ότι ειδικά οι εγχώριες πτήσεις κατέγραψαν ικανοποιητικό αριθμό επιβατών, όχι και οι διεθνείς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Fraport, συνολικά τον Ιούλιο μετακινήθηκαν με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης 292.374 άτομα, εκ των οποίων τα 110.678 με εγχώριες πτήσεις.

Οι άνθρωποι της Fraport δεν αναμένουν να κινηθούν τα στοιχεία σε διαφορετικά επίπεδα και τον τρέχοντα μήνα Αύγουστο. Η μείωση αναμένεται ανάλογη του Ιουλίου. Και το χειρότερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. Το αεροδρόμιο κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι άλλωστε πέραν του ελέγχου όχι μόνο της εταιρείας, αλλά συνολικά της χώρας, η εξέλιξη της πανδημίας, που επηρεάζει άμεσα τις μετακινήσεις, ειδικά με το αεροπλάνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Αυγούστου φάνηκαν κάποια σημάδια αισιοδοξίας, ειδικά με τις πτήσεις στα νησιά. Ακολούθησαν περιοριστικά μέτρα σε νησιά... Κάθε πρόβλεψη για τα δεδομένα των επόμενων μηνών είναι αδύνατη και εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία του κορωνοϊού εντός και κυρίως εκτός χώρας.

Η συνολική μείωση της επιβατικής κίνησης τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, όταν οι μετακινούμενοι συνολικά ξεπέρασαν τους 800.000, είναι 63,5%. Στο 69,3% είναι η μείωση των μετακινουμένων μέσω διεθνών πτήσεων, ενώ στο 47,1% είναι η μείωση των μετακινούμενων στις εγχώριες πτήσεις. Μάλιστα η συγκεκριμένη μείωση είναι η μικρότερη τους μήνες του κορωνοϊού. Τον Μάρτιο η μείωση στις εγχώριες πτήσεις ήταν 65,3%, τον Απρίλιο 98,4%, τον Μάιο 91,3% και τον Ιούνιο 69,5% σε σύγκριση πάντα με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Τα ποσοστά στις διεθνείς πτήσεις παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα πάντως, δείγμα ότι δεν κατόρθωσε να ομαλοποιηθεί ως ένα ικανοποιητικό βαθμό η κίνηση. Η μείωση του 69,3% του Ιουλίου είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης του Μαρτίου όταν είχε φτάσει στο 57%, ενώ σχεδόν μηδενική ήταν Απρίλιο και Μάιο συνολικά η κίνηση από διεθνείς πτήσεις στο «Μακεδονία», όπως και τον Ιούνιο, λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, με τη μείωση σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 να εκτοξεύεται στο 96%.

Συνολικά η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο είναι στο μείον 65,3% το επτάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τους σχεδόν νεκρούς μήνες Απριλίου, Μαΐου και σε μεγάλο βαθμό Ιουνίου, όπου οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 89% έως 99,4%.

Στις συνολικές μετακινήσεις, ο Ιούλιος κινήθηκε στα επίπεδα του προηγούμενου Μαρτίου, με την έναρξη της πανδημίας όσον αφορά την ποσοστιαία μείωση των μετακινουμένων.

Συνολικά επίσης μετακινήθηκαν στο φετινό επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 1.336.409 επιβάτες με εγχώριες και διεθνείς πτήσεις, ενώ το αντίστοιχο περσινό είχαν μετακινηθεί 3.848.283.