Skip to main content

Ο κόσμος δεν φοβάται πια στην Αλγερία

Ο Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα παρά τις αντιδράσεις ανακοίνωσε τελικά ότι θα θέσει υποψηφιότητα για πέμπτη συνεχή φορά.

Ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του Πρόεδρου Αμπντελασίζ Μπουτεφλίκα κατέθεσε χθες αργά το βράδυ όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε για πέμπτη συνεχή φορά να θέσει υποψηφιότητα. Ο 82χρονος Αλγερινός πολιτικός στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του αναφέρει ότι «η Αλγερία θα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο της στην κατεύθυνση της δημοκρατίας».

Ακόμη δήλωσε πως σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος θα συγκαλέσει μια εθνική επιτροπή, η οποία θα διοργανώσει νέες εκλογές στις οποίες πλέον δεν θα συμμετάσχει. Ανέφερε επίσης την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ τόνισε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα. «Το νέο Σύνταγμα θα είναι η γέννηση μιας νέας δημοκρατίας και θα ενισχύσει ένα νέο αλγερινό σύστημα» κατέληξε.

Ωστόσο και χθες το βράδυ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του αναζωπυρώθηκαν οι διαδηλώσεις. Ο Αμντελκανί Μπάντι από την πρωτοβουλία πολιτών «Mouwatana» αναφέρει σχετικά: «Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία παραβιάζουν τον εκλογικό νόμο. Ακόμα και η βεβαίωση του γιατρού για την υγεία του Μπουτεφλίκα είναι ψεύτικη» δηλώνει ένας άντρας.

«Το τείχος του φόβου έπεσε στην Αλγερία»

Ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα συμπλήρωσε αυτό το Σαββατοκύριακο τα 82 του χρόνια και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου και η αντιπολίτευση ζητά να σταματήσει η εκλογική διαδικασία: «Θα πρέπει να σχηματιστεί μια συνταγματική συνέλευση και να ιδρυθεί μια δεύτερη δημοκρατία. Μια δημοκρατία μετά τον Μπουτεφλίκα».

Το σημερινό καθεστώς είναι ένα αυταρχικό καθεστώς. Μόνο στις διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευή 80.000 αστυνομικοί πήραν μέρος. Όμως ο κόσμος δεν φοβάται πια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο συγγραφέας Καμέλ Νταούντ: «Οι άνθρωποι δεν φοβούνται πια. Το τείχος του φόβου έπεσε. Είναι ασυνήθιστο αλλά επικρατεί ένας ενθουσιασμός και μια χαρά. Ο κόσμος δεν εκφοβίζεται πλέον».

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι δυο επιπρόσθετοι λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στους δρόμους. Σύμφωνα με τον Αμντελκανί Μπάντι η εσωτερική μετανάστευση έχει φθάσει στα όριά της. Παράλληλα στη χώρα καταγράφεται αύξηση των αυτοκτονιών και της εγκληματικότητας.

Ο Μπουτεφλίκα βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 1999. Η οικονομική και πολιτική στασιμότητα της χώρας απαιτούν νέους χειρισμούς.

Στέφαν Έλερτ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle