Skip to main content

Ιβάν Σαββίδης: Πώς αποφάσισα να αγοράσω το Πόρτο Καρράς

Εκτός από το Μακεδονία Παλλάς και το Πόρτο Καρράς στην Ελλάδα, ο όμιλος επιχειρήσεων έχει επενδύσει σε τρία υπερπολυτελή ξενοδοχεία στο Ροστόφ.

Η στροφή στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι το κύριο κομμάτι των επιχειρηματικών σχεδίων του Ιβάν Σαββίδη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσική εφημερίδα.

Η εξαγορά αντί 205 εκατομμυρίων ευρώ του Porto Carras από τον ομογενή επιχειρηματία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν μια στοχευμένη κίνηση, όπως εξηγεί μιλώντας στην εφημερίδα «Kommersant», , «μια συμφωνία που δε θα μπορούσε να διαρκέσει μόνο μία ημέρα, μια εβδομάδα ή ακόμα και ένα μήνα. Μας πήρε ένα χρόνο».

Ο Ιβάν Σαββίδης αποκάλυψε, ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχε στραμμένη την προσοχή του στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής. «Το 2004 μου το πρόσφεραν αντί 625 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε ρώτησα: είστε τρελοί ή όχι;». Κατά την αγορά, χρησιμοποιήθηκαν τόσο ίδια κεφάλαια όσο και τα δάνεια. «Η απόδοση τέτοιων επενδύσεων θα επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία. Ένας από τους κύριους τομείς ανάπτυξης του Porto Carras ήταν η ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση βιλών. Αλλά τώρα, προφανώς, δεν υπάρχουν τέτοιες προοπτικές».

Συνεχίζοντας ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αγορά του Πόρτο Καρράς. «Επιχειρηματικά βρισκόμαστε εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα και η επένδυση στο χώρο των ξενοδοχείων αποτελεί ένα μέρος του ομίλου μας. Η «Atlantis Pak» λειτουργεί σε 90 χώρες, πραγματοποιούνται ετήσια συνέδρια, με επιχειρηματίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, στο Ροστόφ και άλλα μέρη και κράτη, όπως η Κύπρος, η Τουρκία και η Κρήτη στην Ελλάδα, ενώ ένα συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί και στο Πόρτο Καρράς. Η αντίδραση γι’ αυτό το μέρος ήταν καταπληκτική. Εγραψαν πολύ καλές κριτικές, είπαν ότι ήταν χαρούμενοι που πραγματοποιήθηκε εκεί το συνέδριο. Τότε σκέφτηκα ότι αν υπήρχε μια ευκαιρία, θα έπρεπε να προσπαθήσω να το αποκτήσω. Παρεμπιπτόντως, είναι ένα ξενοδοχείο υψηλού επιπέδου, εκεί, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ».

Εκτός από το Μακεδονία Παλλάς και το Πόρτο Καρράς στην Ελλάδα, ο όμιλος επιχειρήσεων έχει επενδύσει σε τρία υπερπολυτελή ξενοδοχεία στο Ροστόφ (Radisson, Hyatt, Don Plaza), «κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κομμάτι εντός του ομίλου που θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες οποιαδήποτε στιγμή του έτους και για οποιαδήποτε μορφή διαμονής».

Το περιοδικό Forbes για τρίτη συνεχόμενη φορά συμπεριέλαβε τον Ιβάν Σαββίδη στη λίστα με τους 200 πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας. Γεγονός που δε θέλησε να το σχολιάσει, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ενώ όπως τονίζει «τέτοιες κατατάξεις δεν ήταν ποτέ στόχος, αντίθετα αυξάνουν τον στρατό ανθρώπων που δεν σε αγαπούν και σε ζηλεύουν. Στη ζωή με καθοδηγούν διαφορετικοί κανόνες, πρέπει να διαμορφώνουμε την ευτυχία μας ζώντας ανάμεσα σε ευτυχισμένους ανθρώπους».

Ο ομογενής επιχειρηματίας πέρασε όλο το διάστημα της καραντίνας στη φάρμα του λίγο έξω από την πόλη του Ροστόφ, «αν κάποιοι πιστεύουν ότι ήμουν στο Μανχάταν, κάνουν λάθος», καθώς όπως λέει «η καθημερινότητα είναι σημαντική για μένα, ο κόσμος μου, είναι το σπίτι μου και οι άνθρωποι που είναι κοντά μου».