Skip to main content

Ο Μάρδας, τα capital controls και τα λεφτά στο εξωτερικό

Ο Μάρδας δεν έπεισε κανέναν στο αναπτυξιακό φόρουμ του ΕΕΘ όταν ισχυρίστηκε ότι τα capital controls δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην οικονομία.

Είναι σπουδαίο πράγμα να ζεις στον δικό σου κόσμο και να έχεις καταφέρει, μάλιστα, να πείσεις τον εαυτό σου ότι αυτός ο κόσμος (σου) είναι ο πραγματικός. Εάν μάλιστα, εκτός από τον εαυτό σου πείσεις και μερικούς ακόμη τότε είσαι μοναδικός. Εάν, δε, πείσεις πολλούς περισσότερους τότε μπορεί να βγεις και βουλευτής.

Σε αυτό το τελευταίο ο Δημήτρης Μάρδας δεν τα κατάφερε μιας και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί, χάνοντας την έδρα του στη Β’ Θεσσαλονίκης από την πρωτοεμφανιζόμενη στον πολιτικό στίβο, Δώρα Αυγέρη. Για την ακρίβεια ο Μάρδας δεν είχε ποτέ καταφέρει να εκλεγεί με σταυρό.

Η μία και μοναδική κοινοβουλευτική θητεία του προέκυψε όταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ξεμένοντας ο ΣΥΡΙΖΑ από υποψήφιους βουλευτές, λόγω της διάσπασης και της φυγής στελεχών του προς τη Λαϊκή Ενότητα, ο Αλέξης Τσίπρας τον τοποθέτησε δεύτερο στη λίστα της Β’ κι έτσι έγινε βουλευτής από το πουθενά.

Βεβαίως, νωρίτερα, από το πουθενά και πάλι, είχε καταφέρει να γίνει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη, χάρη σε μια τυχαία γνωριμία του με τον Βαρουφάκη.

Πάντως, προχθές, ο Μάρδας δεν κατάφερε να πείσει κανέναν, στο ακροατήριο του 2ου αναπτυξιακού φόρουμ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης όταν ισχυρίστηκε από βήματος ότι «τα capital controls δεν δημιούργησαν πρόβλημα στις εξαγωγές, τη ναυτιλία, τις επιχειρήσεις», προκαλώντας αποδοκιμασίες από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ήταν στην εκδήλωση (δείτε εδώ).

Το εάν δημιούργησαν ή όχι πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα capital controls αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Το βέβαιο είναι πως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015, μετά την παρ’ ολίγο μοιραία απόφαση περί διενέργειας δημοψηφίσματος, δεν δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα στον ίδιο τον Μάρδα.

Το λέω αυτό γιατί, θυμίζω, ότι ο Μάρδας είχε φροντίσει εγκαίρως να βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, πολύ πριν από τα capital controls. Το θέμα είχε αποκαλυφθεί από τον Τύπο τον Μάιο του 2015 με δημοσιεύματα ότι υπουργός της κυβέρνησης (χωρίς να αναφέρεται το όνομά του) είχε βγάλει τα χρήματά του σε τράπεζα του εξωτερικού, φοβούμενος τι θα συμβεί στη χώρα εξ αιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε!

Ο Μάρδας αναγνώρισε τον εαυτό του στα δημοσιεύματα ισχυριζόμενος ότι τα χρήματα που είχε βγάλει ήταν μερικές μόνο δεκάδες χιλιάδες ευρώ (δεν θυμόταν ακριβώς πόσα) τα οποία προορίζονταν για τις μεταπτυχιακές σπουδές της κόρης του. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η κόρη του δεν είχε πάρει καν το πτυχίο της από το ΤΕΙ.
 
Με την ευκαιρία, αλήθεια, τι απέγιναν εκείνα τα χρήματα; Επαναπατρίστηκαν;