Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο μύλος των αυτοδιοικητικών και το μήνυμα Μέτσολα για Τζιτζικώστα

Στον δήμο Θερμαϊκού οι συμπράξεις είναι στον αέρα, στον δήμο Λαγκαδά δημιουργούνται και ο Γαλαμάτης παλεύει να αλλάξει τη διεθνή εικόνα μας στα ΜΜΕ.

Συμεών Καψάλας διαψεύδει ότι συμφώνησε να συμπράξει με τον Γιάννη Μαυρομάτη στις δημοτικές εκλογές, στον Δήμο Θερμαϊκού. Μπορεί πολλά να ακούγονται, πολλά να λέγονται, πολλές να είναι οι συνεννοήσεις και οι προσδοκίες, που φτάνουν στα αυτιά μας, όμως η πραγματικότητα έρχεται να αποκαταστήσει τα πράγματα. Και στο δήμο Θερμαϊκού, όπως και σε άλλους δήμους ο αγώνας αυτός για τη σύμπραξη αυτοδιοικητικών και για την κατάρτιση ψηφοδελτίων νίκης, από όλους, περνάει από πολλά κύματα.

-Μαθαίνω επίσης ότι και στον δήμο Λαγκαδά οι φήμες θα παραμείνουν φήμες. Ο Γιώργος Κούκος και ο Σταύρος Μπάσιας παρά τα όσα ακούστηκαν περί αυτόνομης καθόδου τους στις δημοτικές εκλογές, δεν πρόκειται να μπουν στη βάσανο της δημιουργίας ψηφοδελτίου. Αντιθέτως, φέρονται ότι θα στηρίξουν τη Νίκη Ανδρεάδου, η οποία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο, που θα καταφέρει αυτή τη φορά να πάρει τον δήμο. Για επίσημες ανακοινώσεις πάντως στον συγκεκριμένο δήμο μην ψάχνεστε ακόμη. Από το νέο έτος και μετά λένε όλοι οι πρωταγωνιστές. Μέχρι τότε θα ακούσουμε και θα γράψουμε πολλά...

-Συνάντηση με στελέχη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Αθήνα είχε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Δημήτρης Γαλαμάτης, μέσα στην εβδομάδα. Αντικείμενο, από τη σχετική ευχαριστήρια ανάρτηση της Πρεσβείας, ήταν ο αλφαβητισμός και η επαλήθευση των γεγονότων στον δημόσιο λόγο. Με τη χώρα να παλεύει να ξεκολλήσει από τις χαμηλές θέσεις κατάταξης στον πλουραλισμό και την πολυφωνία, ο κ. Γαλαμάτης έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αντιστροφής της εικόνας και της αξιολόγησης. Μαθαίνω μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα (21 – 25 Νοεμβρίου) ο γενικός θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα έχει πολλές συναντήσεις και με την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ, για να επικοινωνήσει τις νέες δράσεις για την Παιδεία και τα ΜΜΕ, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κτλ. Ημερίδες, δράσεις σε σχολεία, συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες... Ολόκληρο σχέδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα...

-Κι εκεί που ολοκληρώνεται η παρουσίαση των δυο νέων ταινιών που θα γυριστούν στη Θεσσαλονίκη, Red Sonja και Dirty Angels, την εμφάνισή της κάνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η κοκκινομάλλα της Θεσσαλονίκης, Ελένη Φύκα. Δεν ήθελε και πολύ ο Απόστολος Τζιτζικώστας να αρχίσει τα πειράγματα: «Η Red Sonja της Καλαμαριάς». Προφανώς η συνάντηση Τζιτζικώστα – Γιάννη Δαρδαμανέλη – Ελένης Φύκα δεν περιλάμβανε τα κινηματογραφικά, αλλά έργα της Καλαμαριάς. Πιθανώς και κουβέντα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου η κ. Φύκα ακούγεται ότι μπορεί να επανακάμψει ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη. Ίδωμεν.

περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετά την περιπέτειά του στην Τουρκία έγινε αποδέκτης μηνυμάτων αλληλεγγύης δημοσίως τόσο από την Ευρώπη, όσο κι από την Ελλάδα, στο ανώτατο επίπεδο. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, την οποία δεν άφησαν ασυγκίνητη οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες». «Με αυτή την πρόκληση τελικά η Τουρκία προκάλεσε ζημιά στον εαυτό της», σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας. Κι ακόμα περιμένουμε να μάθουμε την αιτία... Πάντως, αυτό το κύμα συμπαράστασης στον περιφερειάρχη δείχνει και την απήχηση που κατόρθωσε ο ίδιος να δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρώπη.

-Ο κ. Τζιτζικώστας πάντως έχει στο περιφερειακό συμβούλιο τον πιο γυμνασμένο σύμβουλο. Ο Νίκος Τζόλλας αθλείται καθημερινά και καταπίνει χιλιόμετρα. Με ό,τι μέσο μπορείτε να βάλετε στο μυαλό σας, από πόδια και ποδήλατο μέχρι κουπί στο Θερμαϊκό. Αυτές τις μέρες μάλιστα συμμετέχει στο πρωτάθλημα πάντελ στη Θεσσαλονίκη. Τι είναι το πάντελ; Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα στην Ευρώπη, που συνδυάζει τένις, ρακέτες, σκουός κτλ. Μας ήρθε από την Αργεντινή και κάνει θραύση εσχάτως και στην Ελλάδα. Χαμπάρι δεν είχαμε για όλα αυτά, μέχρι που μας ανάγκασε να ψαχνόμαστε ο κ. Τζόλλας.