Skip to main content

Η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών

Ο οίκος αναφέρει «αβεβαιότητα» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και «εξασθένιση» των αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών - των 16 κατά μία βαθμίδα και των υπολοίπων 2 κατά δύο βαθμίδες - και διατήρησε αρνητική την προοπτική του.

Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή του αυτή οφείλεται στη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας» σε εξωτερικά σοκ, η οποία «εκθέτει τις τουρκικές τράπεζες σε υψηλότερο κίνδυνο ξαφνικής μεταβολής της διάθεσης των επενδυτών και της συμπεριφοράς των αποταμιευτών»· καθώς και στον «υψηλότερο κίνδυνο λήψης πιο ακραίων μέτρων» από την κυβέρνηση, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν, κατά τον Moody's, «περιορισμό της πρόσβασης σε ξένο συνάλλαγμα». Ο οίκος κάνει λόγο περί «αβεβαιότητας» όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και περί «εξασθένισης» των αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα. Ακόμη, ο οίκος επικαλείται την «παρατεταμένη επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος» των τουρκικών τραπεζών, που οδηγεί στην «εξασθένιση της φερεγγυότητάς τους».

Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του Μούντις να υποβαθμίσει (την 14η Ιουνίου) το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου στη βαθμίδα B1 (από Ba3) με αρνητική προοπτική και σε αυτή την περίπτωση.