Skip to main content

Ο νέος πτωχευτικός νόμος - Αναγκαιότητα, ρυθμιστικό πεδίο, σημασία και αξία

Ποιους και τι αφορά ο νέος Πτωχευτικός Νόμος; Ποιοι είναι οι λόγοι για την αναγκαιότητα της ψήφισης του νέου νομοθετήματος.

*του Σταύρου Κουμεντάκη

Βιώσαμε μια μακρά οικονομική κρίση. Διερχόμαστε μια νέα˙ ελπίζουμε όχι βαθύτερη. Η Πολιτεία υποχρεούται αποτελεσματικά να το διαχειριστεί και επιτυχώς αντιμετωπίσει. Ο νέος πτωχευτικός νόμος κινείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Διατρέξαμε ήδη τις βασικές πρόνοιες και καινοτομίες του. Για ποιο λόγο το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι τόσο σημαντικό; Γιατί αφορά, εν τέλει, όλους μας ανεξαιρέτως; Έρχεται στον κατάλληλο χρόνο;

Το συνολικό Ιδιωτικό Χρέος στην Ελλάδα και η αναγκαιότητα να τιθασευτεί.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος και, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με παρέμβαση του Υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Μητράκου της 20.10.20, το σύνολο του ιδιωτικού χρέους της χώρας (ιδιώτες και επιχειρήσεις) ανέρχεται σε €315 δισ. ή στο 184% του ΑΕΠ της χώρας.

Η τιθάσευση αυτού του, δραματικά υψηλού, ιδιωτικού χρέους υπήρξε (και παραμένει) εθνική ανάγκη: πίσω από τα νούμερα αυτά βρίσκονται άνθρωποι-όλοι εμείς. Αυτονοήτως και η χώρα.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αποδείχθηκαν όμως, εκ του αποτελέσματος, ατελέσφορες.

Η αναγκαιότητα (;) της ψήφισης του νέου νομοθετήματος

Η συγκέντρωση των διάσπαρτων νομικών θεμάτων και λογικών ενοτήτων στο νέο πτωχευτικό νόμο θα αποδειχθεί, το δίχως άλλο, ωφέλιμη.

Ευκταίο όμως θα ήταν (για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα): (α) να διέλθει από τη βάσανο μιας εγνωσμένου κύρους νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, (β) να διέλθει το (τελικό του) κείμενο από τη διαδικασία της διαβούλευσης, (γ) να αποφευχθεί ο «ποταμός» των εξουσιοδοτικών διατάξεων που ελλιπή επεξεργασία αποδεικνύει.

Η διαδικασία της Καλής Νομοθέτησης δεν ακολουθήθηκε.

Ποιους και τι αφορά ο νέος Πτωχευτικός Νόμος; Γιατί τόση «βιάση»;

Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά όλους εκείνους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Είτε πρόσκαιρης είτε μονιμότερης φύσης.

Δεν αφορά όμως αυτούς μόνον!

Αφορά και κάθε υγιή επιχείρηση και επιχειρηματία. Και τούτο γιατί κάποιος/κάποιοι (ίσως αρκετοί-ίσως πολλοί) από εκείνους με τους οποίους συναλλάσσονται θα ενταχθούν στο ρυθμιστικό πεδίο του συγκεκριμένου νόμου.

Αφορά επίσης τους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν στη χώρα.

Αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα οικονομικά τους.

Αφορά, εν τέλει, τη χώρα και τον καθένα από εμάς.

Η «βιάση» στην έναρξη της εφαρμογής του

Ο νέος πτωχευτικός νόμος δεν είναι «ένας ακόμα νόμος».

Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοθέτημα με πολυεπίπεδες συνέπειες στο σύνολο της οικονομικής ζωής του τόπου. Βεβαίως και στην εθνική οικονομία.

Απορίες δημιουργεί, κατά τούτο, ο χρόνος της έναρξης της ισχύος ενός τόσο σημαντικού νομοθετήματος. Ας θυμηθούμε το νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες (:ν. 4548/18). Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 13.6.18 και η έναρξη της ισχύος του ορίστηκε την πρώτη του επομένου έτους (:1.1.2019).

Προς τι άραγε η σχετική βιάση για το νέο πτωχευτικό νόμο;

Ο νέος πτωχευτικός νόμος αποτελεί ένα κρίσιμο νομοθέτημα για την εθνική οικονομία.

Για την υποβοήθηση της (απολύτως αναγκαίας) ανόρθωσης αλλά και ανάκαμψής της.

Για την υποβοήθηση της (ευκταίας) αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες συνετάγη δημιουργούν προβληματισμούς.

Αντίστοιχα και οι ασφυκτικές προθεσμίες μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του.

Ας ελπίσουμε πως οι συγκεκριμένες επιλογές δεν θα αποβούν σε βάρος των (υψηλών) στόχων των συντακτών του αλλά και των αναγκών της εθνικής μας οικονομίας.


Σταύρος Κουμεντάκης
Managing Partner
Koumentakis and Associates Law Firm


Σημ.: Το παρόν άρθρο σε πλήρη μορφή