Skip to main content

Ο Νότος σώζει την Ευρωζώνη από τη βαθιά ύφεση

Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία παρουσιάζουν δυναμικές επιδόσεις στον τουρισμού - Η ανάπτυξή τους να αποτρέπει μια βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη.

Πραγματικό χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες Βορρά και Νότου της Ευρωζώνης διαπιστώνει η Goldman Sachs, αλλά αυτή τη φορά εκείνες που είναι σε πλεονεκτική θέση είναι οι χώρες του Νότου και είναι αυτές που ανεβάζουν τον μέσο όρο ανάπτυξης.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία παρουσιάζουν δυναμικές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού με αποτέλεσμα η ανάπτυξή τους να αποτρέπει μια βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη. Ο επενδυτικός κολοσσός εκτιμά, πάντως, πως η ύφεση αποτελεί ήδη πραγματικότητα για την Ευρωζώνη, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο και προεξοφλεί πως θα συνεχιστεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι δείκτες τρέχουσας δραστηριότητας δείχνουν ότι πολλές από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη στη διάρκεια των θερινών μηνών. Συνολικά οι δείκτες ΡΜΙ καταδεικνύουν πως η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνεται σημαντικά σε όλη την Ευρωζώνη, αλλά οι χώρες του Νότου εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη στις υπηρεσίες και ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού, μολονότι πρόκειται για τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο στις εξελίξεις της πανδημίας. Η Goldman Sachs βλέπει, επίσης, μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού των χωρών του Νότου. Οπως τονίζει, τα στοιχεία που έχουν δοθεί έως τώρα σχετικά με την τουριστική κίνηση των θερινών μηνών σκιαγραφούν μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι ίδιοι δείκτες κατατείνουν σε συρρίκνωση των μεγαλύτερων οικονομιών του ευρωπαϊκού Βορρά όπως, για παράδειγμα, της Γερμανίας.

Η ισχυρή ανάπτυξη των χωρών του Νότου, πάντως, εξισορροπεί τη ραγδαία επιβράδυνση των οικονομιών του Βορρά και φαίνεται πως κατά το τρίτο τρίμηνο θα περιορίσει σημαντικά την ύφεση του συνόλου της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία καταδεικνύουν επιβράδυνση της Ευρωζώνης καθώς ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε περαιτέρω τον Αύγουστο κάτω από το σημείο αναφοράς των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Παράλληλα, η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου παραμένει ανησυχητική αν και είναι παρήγορο το γεγονός ότι η πρώτη και η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, Γερμανία και Ιταλία, έχουν επιτύχει τους στόχους για την πληρότητα στους ταμιευτήρες αερίου και μάλιστα νωρίτερα από τους προκαθορισμένους χρόνους. Οπως, πάντως, υπογραμμίζει η Goldman Sachs, την ίδια στιγμή οι τιμές του αερίου παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και η παροχή του καυσίμου έχει μειωθεί δραματικά μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που σημαίνει πως υπονομεύεται η ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία έχει υποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό η κατανάλωση φυσικού αερίου με πετρέλαιο και έχει σημειωθεί απότομη μείωση της ζήτησης για αέριο. Η κατανάλωση του καυσίμου έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Οπως επισημαίνει η Goldman Sachs, ενδέχεται ως συνέπεια αυτής της μείωσης να υπάρξουν σημαντικές περικοπές στην παραγωγή μέσα στους επόμενους μήνες. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός εκτιμά πως το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο 10,3%, ενώ θεωρεί πιθανό να παραμείνουν στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα οι τιμές του αερίου. Συνολικά εκτιμά πως η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι ήπια με μια συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο. Στην περίπτωση, πάντως, που η Ευρωζώνη αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα έλλειψης προσφοράς αερίου, η Goldman Sachs θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί αργότερα σε ύφεση και μάλιστα σαφώς βαθύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια. Εκτιμά πως θα πληγούν περισσότερο η Γερμανία και η Ιταλία με μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ τους, ενώ θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η Γαλλία και η Ισπανία.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, εξακολουθεί να θεωρεί πιθανότερη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς η Τράπεζα εξωθείται προς μια επιθετική κίνηση μετά τη ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού από την αμερικανική Federal Reserve, αλλά παράλληλα περιορίζεται η ελευθερία κινήσεών της από τη διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη. Δεδομένων πάντως των πρόσφατων δηλώσεων από στελέχη της ΕΚΤ που ζητούν να εξετασθεί μια αύξηση κατά 75 μ.β., δεν μπορεί να αποκλειστεί και ένας τέτοιος αιφνιδιασμός τον Σεπτέμβριο. Η Goldman Sachs εκτιμά, πάντως, πως η Τράπεζα θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων με μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο, ώστε στα τέλη του έτους το βασικό επιτόκιό της να έχει διαμορφωθεί στο 1,5%.

Πηγή: Καθημερινή