Skip to main content

Ο Πέδρο Σάντσεθ νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς- Διαδέχθηκε τον Γιώργο Παπανδρέου

Η υποψηφιότητα του Σάντσεθ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της διεθνούς οργάνωσης στην οποία μετέχουν 132 κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο.

Το συνέδριο διεξάγεται στη Μαδρίτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Η υποψηφιότητα του Σάντσεθ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 2005.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε στους συνέδρους να ανακηρύξουν «δια βοής» πρόεδρο τον Ισπανό πρωθυπουργό όπως και έγινε.

Στη εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, λίγο πριν από την εκλογή του, ο 50χρονος Σάντσεθ εξήγησε ότι έχει έναν συγκεκριμένο στόχο για τη Σοσιαλιστική Διεθνή: να τη μετατρέψει «σε σημαντική ιδεολογική πλατφόρμα του προοδευτικού διεθνούς κινήματος».

Απευθυνόμενος στις γυναίκες που συμμετέχουν στο συνέδριο, υποσχέθηκε ότι «θα αγωνιστεί για την ισότητα», έναν στόχο τον οποίο θεωρεί προτεραιότητα.

Η ανακοίνωση ότι ο Σάντσεθ θα διεκδικούσε την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ερμηνεύτηκε στην Ισπανία ως ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτήν τη θέση ως εφαλτήριο για μια μελλοντική διεθνή καριέρα εφόσον, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ηττηθεί το κόμμα του στις επόμενες βουλευτές εκλογές που αναμένονται μέσα στο 2023.

Πηγή φωτογραφίας: AP