Skip to main content

Ο Πέτρος, ο λύκος και η... κυβέρνηση εν μέσω ανασχηματισμού

Η ιστορία με τον ανασχηματισμό έχει αρχίσει να παραπέμπει στον Πέτρο και τον λύκο και από αυτήν την ιστορία χαμένοι θα βγουν πρωθυπουργός και Μαξίμου

Φούντωσαν και πάλι οι φήμες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες. Μόνο που η ιστορία έχει αρχίσει να παραπέμπει στον Πέτρο και τον λύκο και στο τέλος της ημέρας, από αυτή την ιστορία χαμένος θα βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου.

Κι εξηγούμαστε:

Πρώτα απ' όλα, η ίδια η κίνηση έχει καεί πριν καν γίνει, από τη στιγμή που η πρωτοβουλία έχει προεξοφληθεί από την κοινή γνώμη και πλέον δεν κάνει εντύπωση σε κανέναν. Οπερ σημαίνει πως το νέο σχήμα μετρά αντίστροφα, πριν καν ανακοινωθεί.

Κατά δεύτερον, το παρόν υπουργικό συμβούλιο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπολειτουργεί. Κι εύλογα, καθώς υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός υπουργών που θεωρούνται «μελοθάνατοι», με αποτέλεσμα να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, να υπογράφουν αποφάσεις και κατά συνέπεια να μην παράγουν έργο.

Το παραπάνω θέαμα θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικό αν δεν λειτουργούσε αθροιστικά σε βάρος της κυβέρνησης. Πώς αθροιστικά; Στα άλλα ανοικτά μέτωπα, που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι η προανακριτική που εξετάζει την περίπτωση Παπαγγελόπουλου. Εκτιμάται ότι ως το τέλος του μήνα θα έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Επιτροπής και μπορεί ο πρώην υπουργός να αποχώρησε από τη διαδικασία, αλλά με βάση το τυπικό προβλέπεται ότι μπορεί να ξαναμιλήσει. Θα το κάνει; Ο,τι κι αν αποφασίσει, θα έχει ενδιαφέρον.

Σημειωτέον ότι στην περίπτωσης της Προανακριτικής, που ερευνά τις απολήξεις της υπόθεσης Novartis, θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις. Λέγεται για παράδειγμα ότι ήρθε η ώρα της επιβράβευσης όσων βοήθησαν την αμερικανική δικαιοσύνη στην αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis (γιατί σκάνδαλο υπήρξε, αλλά όχι πολιτικό, όπως εσφαλμένα προβλήθηκε στην Ελλάδα). Και εν προκειμένω των Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων. Σύμφωνα με μια εκδοχή που διακινείται, οι τελευταίοι, από κοινού με τους δικηγόρους τους, μπορεί να μοιρασθούν ένα ποσό της τάξης των περίπου 30 εκατ ευρώ. Λεφτά πολλά, όπως πολλά είναι ακόμα και τα ερωτηματικά σχετικά με το τι θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται με τον αέναο ανασχηματισμό για πολύ καιρό ακόμα;