Skip to main content

Ο πικρός καφές, η ακρίβεια και η σταθερή τιμή του κουλουριού Θεσσαλονίκης

Ο καφές θα γίνει εξ’ ορισμού πιο… πικρός, υπό την έννοια ότι η τιμή του έχει πάρει την ανηφόρα, αλλά το «κουλούρι Θεσσαλονίκης»... βαστάει

Καλημέρα σας!

Σήμερα το καφεδάκι μας είναι διπλό εσπρέσο με λίγη ζάχαρη. Προς τιμήν του φθινοπώρου και της νέας σεζόν. Αλλά και του φίλου Πασχάλη, που το απολαμβάνει καθημερινά στο γραφείο του με θέα την Τσιμισκή και το προσφέρει με ενθουσιασμό σε όποιον τον επισκέπτεται. Διότι –κακά τα ψέματα- καλά είναι τα καφενεία, τα καφέ μπαρ και τα σχετικά, αλλά σαν τον καφέ στο γραφείο δεν έχει. Ίσως μόνο στο καθιστικό ή στο μπαλκόνι του σπιτιού, λίγο πιο χαλαρά, το σαββατοκύριακο…

Πικρός καφές

Πάντως το επόμενο διάστημα ο καφές θα γίνει εξ’ ορισμού πιο… πικρός, υπό την έννοια ότι η τιμή του έχει πάρει την ανηφόρα. Το θέμα σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή, αλλά και την αυξημένη ζήτηση, αφού μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ασία, η πολυπληθέστερη ήπειρος της Γης, ήταν «τρύπα στη γεωγραφία του παγκόσμιου εμπορίου καφέ» και, πλέον, αυξάνεται ραγδαία. Ψυχραιμία…

Η ακρίβεια σε πρώτο πλάνο

Η ακρίβεια γενικότερα είναι το πρώτο θέμα στις οικονομικές ειδήσεις σε όλο τον κόσμο. Τόσο τα μεμονωμένα της επεισόδια όσο και –κυρίως- το γενικευμένο κύμα της που απλώνεται σαν «τέλεια καταιγίδα» πάνω από την Ευρώπη και την Αμερική, τον ανεπτυγμένο κόσμο γενικότερα. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δύο – τρεις δεκαετίες οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν μάθει να ζουν με σταθερές τιμές. Κάτι που σημαίνει ότι τον επερχόμενο χειμώνα θα ζοριστούν, καθώς την ανηφόρα τραβούν τα τρόφιμα και τα καύσιμα, δηλαδή δύο κατηγορίες προϊόντων που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει να αγοράσει.

Η κυβέρνηση θέλει, αλλά…

Στην Ελλάδα το σύνθημα για τις επερχόμενες ανατιμήσεις έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση (υποτίθεται ότι) προβληματίζεται, αναζητά τρόπους να διευκολύνει πρωτίστως τα πιο ευάλωτα και δευτερευόντως τα μεσαία νοικοκυριά, ενώ ο πρωθυπουργός το Σάββατο στην ομιλία του, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα αναφερθεί στο θέμα ανακοινώνοντας μέτρα.

…είναι λίγα αυτά που μπορεί

Κάπου εδώ σταματούν τα καλά νέα και επιστρέφουμε στην πραγματικότητα. Διότι σε μία χώρα που επιβιώνει χάρη στις εισαγωγές οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Έτσι κι αλλιώς οι κυβερνήσεις, όλες οι κυβερνήσεις, έχουν δύο τρόπους να παρέμβουν στο θέμα της ακρίβειας. Τη νομισματική πολιτική, που στην Ελλάδα (ευτυχώς) ασκείται για όλη την Ευρωζώνη από τη Φρανκφούρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και τον προϋπολογισμό, που κι αυτός στη δική μας περίπτωση ελέγχεται αυστηρά. Εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος –κάτι που θα φανεί με τη σημερινή ανακοίνωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ- ίσως επιχειρηθούν κάποιες παρεμβάσεις είτε επιδοματικού χαρακτήρα, είτε μείωσης των έμμεσων φόρων –κυρίως του ΦΠΑ- και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης. Δύσκολα και τα δύο, αν και ποτέ δεν ξέρεις. Σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχει και το μέτρο της διατίμησης ορισμένων βασικών προϊόντων, αλλά αν φτάσουμε μέχρι εκεί –που δεν θα φτάσουμε- θα σημαίνει ότι η κατάσταση δεν πάει παραπέρα.

Το κουλούρι στο… ύψος του

Το ψωμί είναι ένα από τα είδη τροφίμων που το επόμενο διάστημα η τιμή τους θα αυξηθεί. Διότι ανέβηκαν οι τιμές στα άλευρα (0,04 ευρώ στο άσπρο αλεύρι και 0,10 ευρώ στο κίτρινο), στα βούτυρα κατά 30%, κατά 40% στην ηλεκτρική ενέργεια. Τα σχετικά μπιλιετάκια άρχισαν να φτάνουν –μεταξύ άλλων- στους 12.000 φούρνους της χώρας, εκ των οποίων οι 700 βρίσκονται στον νομό Θεσσαλονίκης. Οι αρτοποιοί μιλούν για αυξήσεις επιβίωσης και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη διαβεβαιώνουν ότι το γνωστό σουσαμένιο κουλούρι, που η υπόλοιπη Ελλάδα το ξέρει ως «κουλούρι Θεσσαλονίκης», και πωλείται προς 0,50 ευρώ δεν θα αυξηθεί. Πάλι καλά. Διότι οι παλαιότεροι δεν ξεχνούν ότι 20 χρόνια πριν, όταν το ευρώ αντικαθιστούσε τη δραχμή, το κουλούρι των 50 έως 100 δραχμών έφτασε σε μία μέρα στα 50 λεπτά του ευρώ.

Η ΔΕΘ των ξενοδοχείων

Βαθιά ανάσα παίρνουν το επόμενο δεκαπενθήμερο τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της Διεθνούς Εκθέσεως. Διότι μπορεί επί της ουσίας, εκ των πραγμάτων και εξ αντικειμένου η 85η ΔΕΘ να έχει περιορισμένο ενδιαφέρον, αλλά ο κυβερνητικός στρατός και κάποια μικρότερα καραβάνια που ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη κάθε Σεπτέμβριο θα ανηφορίσουν και φέτος. Ήδη οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ξεπερνούν το 90% για το Σαββατοκύριακο, κάτι που μοιάζει… απίθανο μετά τις «νυχτερίδες κι αράχνες» των τελευταίων 18 μηνών.

Καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών

Πέρα από αιτήματα και υπομνήματα για την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε και για την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος υπέρ των εμβολιασμών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό η καμπάνια με σύνθημα «Αν δεν κάνεις το εμβόλιο θα πάρεις στον λαιμό σου κι άλλους. Και στη δουλειά και στην υγεία. Εμβολιάσου τώρα!» έτρεξε μέσω της Google, του Facebook και του Instagram, απευθύνθηκε σε άνδρες εργαζομένους ηλικίας 35-54 ετών και προσέγγισε περί τα 740.000 άτομα σε έξι πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Βέροια, Καβάλα.