Skip to main content

«Ο πλανήτης δεν είναι μίας χρήσης» το μήνυμα του Greenwave Fest 2018

Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν πλούσιες εκδηλώσεις, υπέροχες συναυλίες, προβολές, εργαστήρια, δρώμενα, εκθέσεις, eco-bazaar, vegan κουζίνα, repair καφέ κ.ά.

Από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Πάρκο της ΧΑΝΘ, με κεντρικό θέμα τα απόβλητα, θα πραγματοποιηθεί το φετινό 8ο GreenWave Festival. Στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν πλούσιες εκδηλώσεις, υπέροχες συναυλίες, προβολές, εργαστήρια, δρώμενα, εκθέσεις, eco-bazaar, vegan κουζίνα, repair καφέ κ.ά.

Το GreenWave Festival είναι μια εναλλακτική οικολογική γιορτή. Διοργανώνεται, για 8η συνεχόμενη χρονιά, από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με δεκάδες οργανώσεις, δίκτυα, ομάδες της πόλης. Υλοποιείται χάρη στην εθελοντική προσφορά πλήθους ανθρώπων, που προσφέρουν τον χρόνο και την ενέργεια τους τόσο σε θέματα οργάνωσης και σχεδιασμού, όσο και σε πρακτικότερα ζητήματα καθ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Από το 2011 που ξεκίνησε, συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους κάθε Σεπτέμβριο, που ελεύθερα και αυτόνομα συνεργάζονται, συνδιαλέγονται, επικοινωνούν, δρουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα τοπικά, επιβίωσης, περιβάλλοντος, έμπρακτης αλληλεγγύης κλπ.

Γιατί φέτος τα απόβλητα;

Την ώρα που ο πλανήτης έχει γεμίσει σκουπίδια και μέχρι το 2050 στους ωκεανούς θα «κολυμπούν» περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια, την ώρα που ακόμη και οι πάγοι και οι βιότοποι της Ανταρκτικής είναι ρυπασμένοι με μικροπλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα χημικά, το φετινό Greenwave Festival θα μιλήσει για το όραμα μια κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

Η ολιγωρία των κρατούντων και η αλλοτρίωση των πολιτών πρέπει να ανατραπούν, τονίζει η οργανωτική του Greenwave. «Θέλουμε να φτιάξουμε τη ζωή μας εδώ και τώρα! Να είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας. Να μεταδώσουμε την αίσθηση ευθύνης στους/στις διπλανούς/ες μας», σημειώνει.

«Μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας βιώσιμη, εφαρμόζοντας ευρεία διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, αλλά και πριν από αυτήν, επιλέγοντας προϊόντα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν δημιουργούν απόβλητα», προσθέτει.

Παραγωγή προϊόντων που να αντέχουν στον χρόνο, λοιπόν, Επισκευή και Επανάχρηση για τα αντικείμενα που είναι εφικτό, Ανακύκλωση στα υπόλοιπα, Κομποστοποίηση για τα οργανικά, Μείωση της Κατανάλωσης, Όχι Καύση αλλά παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και από φυσικές μεθόδους αξιοποίησης του υπολείμματος (πχ βιοαέριο).  

⦁    Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα!
⦁    Τα πεταμένα αντικείμενα είναι πλούτος!
⦁    Κάτω οι διαλεκτικές των τεχνικών του απορριπτέου!
⦁    Τα σκουπίδια μας ανήκουν!
⦁    Αντιστεκόμαστε στον καταναλωτισμό, αλλάζουμε τρόπο ζωής.
⦁    Μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, προστατεύουμε το περιβάλλον.
⦁    Σεβόμαστε τον κύκλο της ζωής, δίνουμε στα απορρίμματα μια δεύτερη ευκαιρία.
⦁    Ξανασυνδέουμε τις καθημερινές ανάγκες με την τέχνη και την προσωπική ευθύνη.
⦁    Προωθούμε την επανάχρηση γιατί τίποτε δεν πάει χαμένο.
⦁    Εξοικονομούμε πόρους, εξασφαλίζουμε το μέλλον του πλανήτη.
⦁    Βλέπουμε το άχρηστο με φαντασία και δημιουργικότητα.
⦁    Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, στηρίζουμε την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία.
⦁    Αξιοποιούμε τα παλιά υλικά για την παραγωγή προϊόντων με νέα αξία χρήσης και ανταλλαγής.

Πλούσιες συμμετοχές και γεγονότα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το GREENWAVE FESTIVAL θα φιλοξενήσει και θα δώσει τη δυνατότητα τόσο σε οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και πρωτοβουλίες να  προτείνουν δράσεις, να διαμαρτυρηθούν, να διεκδικήσουν όσο και σε παραγωγούς και μεταποιείς αγροτικών βιολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες και χειροτέχνες/ισσες, κατασκευαστές/στριες και εμπειροτέχνες/ισσες  με οικολογικό προσανατολισμό να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αναφέρεται στην ενημέρωση, «το φεστιβάλ εκτός από τις κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων, συζητήσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, εργαστήρια κάθε είδους (δημιουργικά, καλλιτεχνικά βιωματικά, επιμορφωτικά), θεατρικά δρώμενα, δράσεις για παιδιά, happenings, εκθέσεις και φυσικά όπως κάθε χρόνο eco-bazaar, vegan κουζίνα και υπέροχες συναυλίες.

» Φέτος ειδικά, θα λειτουργήσει και repair καφέ, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τους αλλά και ποδήλατα για επιδιόρθωση.

» Γενικώς γίνονται πράξη τα μηνύματα της επανάχρησης, της επιδιόρθωσης, της αποφυγής των πλαστικών, της vegan διατροφής κλπ, αποδεικνύοντας πως οι εναλλακτικές προτάσεις είναι εφικτές.

» Καθημερινά από το καλοκαίρι, στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, νέοι εθελοντές κατασκευάζουν καρέκλες, τραπεζάκια, παγκάκια από υλικά πεταμένα στα σκουπίδια, όπως πατζούρια, πόρτες, ρόδες ποδηλάτων, άχρηστα ξύλα κλπ, που θα χρησιμοποιηθούν στους χώρους των εκδηλώσεων.

» Επίσης, γίνονται χειροποίητες αφίσες και flyers από χαρτόνι και χρησιμοποιημένο χαρτί, με σκοπό τη μείωση της αλόγιστης χρήσης χαρτιού, όπως και πάνινες τσάντες από παλιά υφάσματα και ρούχα, που θα διατίθενται στο φεστιβάλ.

» Μια ομάδα Ελλήνων και προσφύγων, που σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, θα παρουσιάσουν προϊόντα τους από ανακυκλώσιμα υλικά όπως πάνινες τσάντες κ.ά»..

Όλο το εγχείρημα υλοποιείται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η οποία είναι σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπέλ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ επικεντρώνεται κάθε χρόνο σε ένα θέμα, σε μια προσπάθεια να δρομολογεί λύσεις και όχι μόνο να θίγει τα προβλήματα. Διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις υποστηρικτικές οργανώσεις, τις πρωτοβουλίες των πολιτών και τα άτομα που προτείνουν διάφορες συζητήσεις, προβολές, workshops, εκδηλώσεις, εκθέσεις και πολλά άλλα.

«Φέτος θα μιλήσουμε για τα απόβλητα και το μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισής τους σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, θα γίνουν παρουσιάσεις από εγχειρήματα ΚΑΛΟ (Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας), όπως και της συνεργασίας για τη δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή και θα συζητηθούν οι ευρύτερες δυνατότητες για όλη τη χώρα. Οι διοργανωτές, παρόλες τις διαφωνίες, επέλεξαν να προσκαλέσουν και θεσμικούς εκπροσώπους σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο, ώστε μέσα από τον τεκμηριωμένο διάλογο να επηρεαστούν οι πολιτικές», επισημαίνεται στην ενημέρωση.  

Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι εξής κεντρικές ομιλίες - συζητήσεις:

1.    Πέμπτη 13.9.2018
Απόβλητα: Το ευρωπαϊκό - εθνικό πλαίσιο και ο ρόλος των πολιτών. Συγκριτική παρουσίαση και ανάδειξη των διαφορών στη νομοθεσία, στην κουλτούρα των δρώντων (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, πολίτες), συσχέτιση με τις επιδόσεις των συστημάτων διαχείρισης. Παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων-παραδειγμάτων εναλλακτικών πολιτικών και των αντίστοιχων αποτελεσμάτων τους. ΕΣΔΑ – ΠΕΣΔΑ – ΤΣΑΔΑ και προτεινόμενα εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης. Ολοκληρωμένη, Αποκεντρωμένη, Κοινωνική Διαχείριση των Αποβλήτων και εγχειρήματα ΚΑΛΟ σε όλη τη γκάμα των αποβλήτων (ρούχα, έπιπλα, συσκευές, συσκευασίες, οικιακή κομποστοποίηση κλπ).
Εισηγήσεις:
Γιάννης Μπουτάρης (Δήμαρχος Θεσσαλονίκης),
Λευτέρης Ιωαννίδης (Δήμαρχος Κοζάνης),
Δημήτρης Πολιτόπουλος (πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης -ΕΟΑΝ),
Αντιγόνη Δαλαμάγκα (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης),
Νίκος Χρυσόγελος (ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης, τ. ευρωβουλευτής)

2.    Παρασκευή 14.9.2018
Πολιτική και κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων. Οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές παράμετροι (κυβέρνηση - αυτοδιοίκηση). Η στρατηγική επιλογή για τα εργοστάσια καύσης και η εναλλακτική πρόταση. Η Κοινοπραξία “ Τα πάντα RE”, η σύνδεσή της με τα απόβλητα και τη φύση τους, το μοντέλο διαχείρισής τους σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βιωματική και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση -πρωτοπόρα προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία.
Εισηγήσεις:
Σωκράτης Φάμελος (αν. Υπουργός Περιβάλλοντος),
Μιχάλης Γεράνης (πρόεδρος ΦΟΔΣΑ),
Κώστας Γαργάλας (Δημοτικός σύμβουλος Βόλου),
Αριστείδης Παπαδάκης (περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης),
Λάζαρος Αγγέλου (Κοινοπραξία φορέων «Τα πάντα RE»),
Γιώργος Μπλιώνης (Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης)

3.    Σάββατο 15.9.2018
Θεσσαλονίκη Zero Waste –νέοι τρόποι ζωής και δράσης. Εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης των κοινών (Νερό - Ενέργεια - Τροφή - Απόβλητα κλπ). Η ανάδειξη του ρόλου της ΚΑΛΟ ως εναλλακτικού μοντέλου στη διαχείριση των αποβλήτων και των κοινών και ως “θεσμικού κόμβου” μεταξύ αυτοδιοίκησης – πολιτών. Η προσπάθεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στο ΠΣΘ για τη δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογή στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ). Εθελοντισμός και συνεργατισμός, οριοθέτηση και συνθήκες μετάβασης από τον ένα στον άλλο. Δυνατότητες συνεργειών στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Πρόταση διαμόρφωσης “Οδικού Χάρτη” μετάβασης σε μια “Θεσσαλονίκη Μηδενικών Αποβλήτων”.
Εισηγήσεις:
Λάζαρος Ζαχαριάδης (εντεταλμένος σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης),
Κώστας Νικολάου (Συνεταιρισμός «Λαϊκό Πανεπιστήμιο ΚΑΛΟ»),
Μιχάλης Τρεμόπουλος (Συνεταιρισμός κοινωνικής διαχείρισης αποβλήτων «Αναβίωσις»),
Χριστίνα Κονταξή (Διευθύντρια Δικτύου «Μεσόγειος SOS»),
Τάσος Νικολαδάκης (ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω Στην Πηγή», Πάτρα).
Στον διάλογο θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από την Κοινοπραξία “ΤΑ ΠΑΝΤΑ RE”, όπου συμμετέχουν οι οργανώσεις: Συνεταιρισμός Κοινωνικής Διαχείρισης Αποβλήτων "Αναβίωσις", ΚοινΣΕπ Eco-Greece, Επανάχρηση Τώρα!, Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας "UnivSSE Coop", Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και ΚοινΣΕπ Υποστήριξη Κ.ΑΛ.Ο. Επίσης, το Παρατηρητήριο οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Κ. Μακεδονίας, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης κ.α.

Το πρόγραμμα των συναυλιών

Οι εκδηλώσεις κλείνουν κάθε βράδυ με τις καθημερινές συναυλίες παλιών και νεώτερων μουσικών σχημάτων. Το πρόγραμμα συναυλιών του φεστιβάλ ξεκινά κάθε μέρα στις 10μμ

Πέμπτη 13.9.2018

⦁    AMS STUDENTS BAND   
⦁    KOZA MOSTRA

Παρασκευή 14.9.2018

⦁    Coracao
⦁    Πλάγιος δ
⦁    ΒΑΣΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Σάββατο 15.9.2018

⦁    ΚΡΟΥΣΗ         
⦁    BAILEMOS                     
⦁    COCONAUT ROCKERS