Skip to main content

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στις δηλώσεις Μπάιντεν-Μητσοτάκη στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο

Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή. Το θερμό κλίμα, η γραβάτα του Μπάιντεν με την ελληνική σημαία και η ομιλία της Τζιλ Μπάιντεν.

Στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία άναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δεξίωση που δόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας στον Λευκό Οίκο για τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη πέρσι που η ελλάδα τιμούσε τα 200 χρόνια από την επανάσταση, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

"Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν γίνει φρικαλεότητες εκεί. Σκοτώνουν παιδιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σαφή θέση που δείξατε από την αρχή κύριε πρωθυπουργέ", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστώντας την ελλάδα που υποδέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ τόνισε με έμφαση πως "ο Πούτιν θα λογοδοτήσει".

Έστειλε όμως κι ένα αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως "ακόμη και οι ζοφερότητες περίοδοι, θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπρέπεια. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο".

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως "δεν ισχύει πως οι χάρτες δεν μπορούν να χαρκατούν εκ νέου" και συμπλήρωσε ότι "έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι σήμερα η φιλία και οι σχέσεις μας διατρανώνονται και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους», και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, για τον οποίο τόνισε ότι είναι «ένας περήφανος Ελληνοαμερικάνος".

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο φλέγον θέμα των ημερών, την ενέργεια, λέγοντας ότι "μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο".

Επιπλέον αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζητώντας από τον αμερικανό πρόεδρο "να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών", ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πυλώνα για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Πριν τις δηλώσεις των δύο ηγετών, το λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην "άδικη επιθετικότητα προς την Ουκρανία", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα είναι πηγή του δυτικού πολιτισμού και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους".
Το καλό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών φάνηκε και από τον χαιρετισμό της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, η οποία αναφέρθηκε στην κληρονομιά και την ιστορία της Ελλάδας.

"Η ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δένδρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν", είπε η Τζιλ Μπάιντεν, ενώ παρούσα ήταν και η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Τόσο η Τζιλ όσο και ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για τον ελληνικό λαό και την ομογένεια. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος αστειεύτηκε λέγοντας ότι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας, την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουεαρ.

Αστειεύτηκε επίσης με τον λάθος τρόπο που κάνει τον σταυρό του, έκανε ειδική αναφορά στους ελληνοαμερικανούς "που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά της Covid19", ενώ τα μέσα ενημέρωσης σχολίασαν ότι για τη συνάντησή του με τον Έλληνα επέλεξε μια γραβάτα με ελληνικές σημαίες.

Παρόντες μεταξύ άλλων στη δεξίωση ήταν οι υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Φωτογραφία: AP Photo/Susan Walsh