Skip to main content

Ο πραγματικά μεγάλος στόχος της κυβέρνησης για φέτος

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να εξασφαλίσει το πράσινο φως, τότε, οριστικά, οι επόμενες εκλογές μετατίθενται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξακολουθεί να «δουλεύει» στο παρασκήνιο το αίτημα του προς τους θεσμούς για παράταση στην εφαρμογή του σκληρού νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις από 1/1/2019. Όπως σας έχουμε ήδη γράψει, το αρχικό αίτημα της Αθήνας προς τους θεσμούς έκανε λόγο για παράταση ενός έτους. Τώρα τελευταία, όμως, «έπεσε» στους έξι μήνες. Και εκεί είναι που θα δοθεί η μεγάλη μάχη από ελληνικής πλευράς για να επιτευχθεί ο στόχος. Το θέμα, ωστόσο είναι αν θα τα καταφέρει.

Οι πιθανότητες που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, στην πραγματικότητα, είναι από λίγες έως ελάχιστες. Κι αυτό γιατί θα σηματοδοτούσε το ξήλωμα του πουλόβερ που με τόση δυσκολία πλέχτηκε ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς. Κι αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η πλευρά των τελευταίων.

Αν ωστόσο η κυβέρνηση καταφέρει να εξασφαλίσει το πράσινο φως, τότε, οριστικά, οι επόμενες εκλογές μετατίθενται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θα μπορεί:

Α) να τάξει ένα γενναίο επίδομα από το πλεόνασμα της φετεινής χρονιάς
Β) να υποσχεθεί ανοικτή πορεία προς την ανάπτυξη μετά το τέλος της εποχής των μνημονίων, ενώ
Γ) θα έχει απαλλαχθεί από το βάρος της μεγάλης περικοπής των συντάξεων που θα το κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.