Skip to main content

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου στο ελληνικό περίπτερο στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Μουσταφάν Μαντμπούλι, εξέφρασε το θαυμασμό του για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Κάιρο

Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, που διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου με τη συμμετοχή 125 χωρών από όλο τον κόσμο κι αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση στο χώρο του βιβλίου για όλο τον αραβικό κόσμο.

«Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα το ελληνικό περίπτερο. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκο Κούκη, παρουσία και του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο Νίκου Γαριλίδη και πήρε μία γεύση από την πρόσφατη ελληνική βιβλιοπαραγωγή.

Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός συνοδευόταν από πλειάδα Υπουργών, μεταξύ των οποίων η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού κα Ινάς Άμπντελ Ντάγιεμ, ο Υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι, η Υπουργός Περιβάλλοντος, η Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας και η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Τη συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, διοργανώνει για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο, ενώ για τη διαμόρφωση του πολιτιστικού προγράμματος, το ΕΙΠ συνεργάστηκε με τους φορείς πολιτισμού και παιδείας: Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, Γραφείο Συντονισμού Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής καθώς και τις Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου.

Στην πιο περίοπτη θέση ενός παγκόσμιου πάνελ από πολιτισμούς από 125 χώρες από όλον τον κόσμο, που δείχνουν την αγάπη τους για το βιβλίο και τους συγγραφείς τους καθώς και τα έργα τους, στις γλώσσες τους ή και μεταφρασμένα στην αραβική γλώσσα, βρίσκεται από σήμερα και για δύο εβδομάδες η Ελλάδα, από την ξεχωριστή θέση της τιμώμενης χώρας στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου.  
 

 

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της μεγάλης αυτής έκθεσης που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και σίγουρα τη σημαντικότερη στις αραβικές χώρες, πολλοί είναι οι επισκέπτες που στέκονταν μπροστά από τα ντυμένο στα γαλανόλευκα ελληνικό περίπτερο, διαβάζοντας έργα Ελλήνων συγγραφέων μεταφρασμένα ακόμη και στην αραβική γλώσσα, γεγονός που δείχνει την διείσδυση της ελληνικής βιβλιογραφίας στον Αιγύπτιο και γενικότερα Άραβα αναγνώστη.  
 
Εξίσου σημαντικές είναι και οι συγγραφείς που αναμένονται να επισκεφτούν την Έκθεση και να αποτελέσουν το επίκεντρο ειδικών εκδηλώσεων, αφιερωμένων στο ελληνικό βιβλίο, αλλά και στη συνύπαρξη της ελληνικής με την αραβόφωνη βιβλιογραφία: η Πέρσα Κουμούτση, η Αμάντα Μιχαλοπούλου, ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο Δημήτρης Σωτάκης και η Λίδα Βαρβαρούση.  
 
Είναι σημαντικό ότι την Διεθνή Έκθεση Βιβλίο στο Κάιρο επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου δύο εκατομμύρια φίλοι του βιβλίου, με την Ελλάδα φέτος να βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που ολοκληρώνονται στις 7 Φεβρουαρίου. Σε αυτές θα γίνουν παρουσιάσεις ελληνικών εκδόσεων, αναφορά στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή, ένα ειδικό κεφάλαιο για τα ελληνικά παιδικά βιβλία και φυσικά ξεχωριστές αναφορές σε συγγραφείς που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την Αίγυπτο, όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης.