Skip to main content

Ο Σύλλογος Φλόγα δίπλα στα παιδιά με καρκίνο - Το νέο σχέδιο στην ΕΕ

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα με 300 περίπου παιδιά να νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αναφέρει ο Σύλλογος

Τα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους από καρκίνο τιμά ο Σύλλογος Φλόγα, προχωρώντας σε έναν απολογισμό της ασθένειας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα με 300 περίπου παιδιά να νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα ενώ τονίζει πως διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.

Συμπληρώνεται στη συνέχεια πως στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Γι’ αυτό, άλλωστε είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση, αλλά και να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.

Τα παιδιά με καρκίνο στο προσκήνιο της ΕΕ

Η κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών φορέων παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας και γονέων των ασθενών παιδιών με καρκίνο έφερε αποτέλεσμα.

Το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3/2/2021, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, μέσω της πρωτοβουλίας «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο» ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της περίθαλψης των παιδιών σε όλη την ΕΕ αλλά και την καλύτερη παρακολούθηση των επιζώντων που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες.

Το δέντρο της ζωής

Όπως κάθε χρόνο, η Φλόγα συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Childhood Cancer International (CCI), ο διεθνής φορέας των συλλόγων γονέων και ασθενών, και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP).

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «στη φετινή 20η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, τιμάμε τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο μέσα από το Δέντρο της ζωής».

«Χρησιμοποιούμε ένα παγκόσμιο σύμβολο ανάπτυξης και ανανέωσης, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα: Μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη επιβίωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας
#throughourhands».

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, συνεχίζουμε να νικάμε!


Η Φλόγα παραμένει δίπλα στα παιδιά με καρκίνο και να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες. Στις βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται:

Ιατρική φροντίδα

Η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και όχι επικουρικού.

Η συνεχής ανανέωση και συντήρηση του διαγνωστικού και θεραπευτικού ιατρικού εξοπλισμού.

Έγκριση και κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία εξειδικευμένων ιατρικών
εξετάσεων (μοριακοί έλεγχοι, βιολογικοί παράγοντες κ.α.).

Δημιουργία εργαστηρίων νέων καινοτόμων εξετάσεων για διαγνωστική
και θεραπευτική χρήση.

Η διευκόλυνση ιατρών και νοσηλευτών να παρακολουθούν τις εξελίξεις της
ιατρικής με τη χρηματοδότηση και συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά
προγράμματα και συνέδρια.

Θεσμικό πλαίσιο

Οι έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία και όχι στα Νοσοκομεία ενηλίκων.

Ευελιξία στην κίνηση του φαρμάκου, επιτάχυνση της διαδικασίας για τα
πειραματικά φάρμακα.

Δημιουργία δομών για την παρακολούθηση των απώτερων συνεπειών.

Καθιέρωση της εξειδίκευσης της Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας.

Συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕΠΑΟ στο ΚΕΣΥ.

Προστασία της εργασίας και του εισοδήματος των γονιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας των παιδιών.

Γϊνε δότης μυελού των οστών! Σώσε μια ζωή!

Λίγα λόγια για τη Φλόγα

«Είμαστε γονείς παιδιών που έτυχε να νοσήσουν από καρκίνο.

Γι’ αυτό γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους, όπως επίσης και τις ελλείψεις σε κρατικό επίπεδο.

Η αγωνία μας να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και η ανάγκη μας για πρόσβαση σε θεραπείες αντίστοιχες με αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οδήγησε στην ίδρυση της Φλόγας.

Σήμερα, εκπροσωπούμε πάνω από 4.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και έχουμε καθιερωθεί σαν βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

Απόλυτη προτεραιότητα μας να αξιοποιήσουμε τα όπλα που θέτει στη διάθεση μας η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας και να πετύχουμε ίαση σε περισσότερα παιδιά!

Από το 1982 είμαστε δίπλα στο παιδί με
καρκίνο:

ΕΝΙΣΧΎΣΤΕ ΤΟ ΈΡΓΟ ΜΑΣ.

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο, με:

Κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς μας

Αγορές από το e-shop μας

Μια κλήση στο 19813».