Skip to main content

Ο ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση

Εφόσον η δημοσκοπική τάση συνεχισθεί, τότε πράγματι η ζωή θα δώσει τις κρίσιμες όσο και σκληρές πολιτικές απαντήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα τι για τον ΣΥΡΙΖΑ; Στο ερώτημα αυτό, απάντηση δεν μπορούν να δώσουν πλέον ούτε τα πιο κορυφαία από τα στελέχη του. Και αυτό γιατί στην Κουμουνδούρου κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Το αδιέξοδο είναι στρατηγικό, όπως ακριβώς και η ήττα της 26ης Μαΐου. Τι φοβούνται περισσότερο τώρα; Μήπως το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου αποδειχθεί «λυτρωτικό». Πώς; Δίνοντας μιαde facto απάντηση σε όλα τα παραπάνω με ένα σκληρό τρόπο. Δηλαδή, εκτοξεύοντας την διαφορά από την πρώτη ΝΔ σε διψήφιο ποσοστό. Κι ακόμα χειρότερα; Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «γράψει» 4 μπροστά από το ποσοστό του, την ώρα που ο Σύριζα θα παλεύει να γράψει 2.

Όλα τα παραπάνω σας ακούγονται ως ακραία σενάρια; Μπορεί και να είναι. Όμως, για σκεφτείτε: Ποιος τολμούσε να σκεφθεί ότι η διαφορά στις ευρωεκλογές θα έφτανε στις 9,5 μονάδες; Κι αν αληθεύουν οι πληροφορίες, οι τελευταίες κυλιόμενες την δίνουν κοντά στις 13. Εφόσον αυτή η τάση συνεχισθεί, λοιπόν, τότε πράγματι η ζωή θα δώσει τις κρίσιμες πολιτικές απαντήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν συμβεί το ανέλπιστο. Δηλαδή, η συσπείρωση του κόμματος ξεπεράσει το 65%, από περίπου 55% που ήταν στις ευρωεκλογές και η δεξαμενή του 12% των αναποφάσιστων πάει μονοκούκι στην Κουμουνδούρου. Απίθανο; Όχι. Δύσκολο; Ναι. Όμως στο κυβερνών κόμμα έχουν κάθε λόγο να προσδοκούν – έστω - στο δύσκολο. Και να ελπίζουν ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν. Όμως, για να γίνει ακόμα κι αυτό θα πρέπει να βρουν πρώτα και πάνω από όλα ένα πειστικό αφήγημα, που θα οδηγήσει όλους τους παραπάνω «λόγους αισιοδοξίας» στην κάλπη. Και κατόπιν κάποιους αγωγούς που θα το επικοινωνήσουν. Γιατί αν πάνε τις τελευταίες 20 – 25 ημέρες με τους ίδιους ανθρώπους με τους οποίους πορεύτηκαν την τελευταία τετραετία, όπως πορεύτηκαν, καλύτερα να θεωρούν από τώρα δεδομένη την εκλογική κατάρρευση