Skip to main content

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Τάσο Κουράκη - Αύριο η πολιτική κηδεία του

Η πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα Μπίλη απέναντι από τα Κοιμητήρια της Θέρμης.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Τάσου Κουράκη ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Ο Τάσος Κουράκης ήταν ένας ευγενής και ευαίσθητος άνθρωπος και ευαίσθητος δέκτης των σύγχρονων ιδεών και των κινημάτων και ιδιαίτερα μαχητικός στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας, του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης είναι από σήμερα φτωχότερος, καθώς έχασε έναν σύντροφο ο οποίος συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει κάποιος ο οποίος ανήκει στην Αριστερά. Ήθος, ευγένεια, αγωνιστικότητα και ανοιχτό μυαλό. Θα λείψει σε όλους και όλες μας. Εκφράζουμε δε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα Μπίλη απέναντι από τα Κοιμητήρια της Θέρμης.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

«Μεγάλη θλίψη προκάλεσε στον κόσμο της Αριστεράς ο θάνατος του πρώην βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί.

Ο Τάσος Κουράκης από το 1975 ως το 1990 δραστηριοποιήθηκε πολιτικά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με την παράταξη «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» ενώ το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Το 2015, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, και από τον Οκτώβριο του ιδίου έτους Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής.

Απόφοιτος και διδάκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ο Τάσος Κουράκης πήρε την ειδικότητα του παιδιάτρου ενώ εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο εργαστήριο γενετικής της σχολής. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κυτταρογενετική και οι εργασίες του για την επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών υπήρξαν πρωτοπόρες για την Ελλάδα.

Στο συνδικαλιστικό τομέα, δραστηριοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στον οποίο διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και γραμματέας την περίοδο 200-2003.

Το 2010, συμμετείχε στην ελληνική αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα» που είχε σκοπό να σπάσει τον από θαλάσσης αποκλεισμό της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Όμως ο Τάσος Κουράκης άφησε και πλούσιο ποιητικό έργο, έχοντας εκδώσει από το 1995, οκτώ ποιητικές συλλογές. Εξέδωσε επίσης έναν τόμο με δοκίμια ενώ αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων από την πολιτική και την υγεία, μέχρι τα ναρκωτικά και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Ειδικότερα για τα μεταλλαγμένα υπήρξε πρωτοπόρος στην εκστρατεία εναντίον της καλλιέργειας και χρήσης τους στη χώρα μας.

Ο Τάσος Κουράκης ήταν ένας ευγενής και ευαίσθητος άνθρωπος και ευαίσθητος δέκτης των σύγχρονων ιδεών και των κινημάτων και ιδιαίτερα μαχητικός στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας, του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης είναι από σήμερα φτωχότερος, καθώς έχασε έναν σύντροφο ο οποίος συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει κάποιος ο οποίος ανήκει στην Αριστερά. Ήθος, ευγένεια, αγωνιστικότητα και ανοιχτό μυαλό. Θα λείψει σε όλους και όλες μας. Εκφράζουμε δε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα Μπίλη απέναντι από τα Κοιμητήρια της Θέρμης. Από τις 4.30 μ.μ. φίλοι και σύντροφοι θα μπορούν να αποδώσουν τον τελευταίο χαιρετισμό».