Skip to main content

Ο TAP μεταφέρει το πρώτο 1 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο ΤΑΡ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περί τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο (bcm/a) σε πολλαπλές αγορές στην Ευρώπη

Συνολικά ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (billion cubic meters/bcm) φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν πλέον εισέλθει στην Ευρώπη μέσω του ελληνικού σημείου διασύνδεσης στους Κήπους Έβρου, όπου ο ΤΑΡ συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP), ανακοίνωσε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG), σε συνέχεια της έναρξης μεταφοράς ποσοτήτων αερίου μέσω του ΤΑΡ τον Δεκέμβριο του 2020.

Ως το ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περί τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο (bcm/a) σε πολλαπλές αγορές στην Ευρώπη. Ο αγωγός έχει επίσης σχεδιαστεί με δυνατότητα επέκτασης της αρχικής δυναμικότητάς του έως και 20 bcm/a.

Ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, δήλωσε σχετικά: «Έχοντας ήδη μεταφέρει με ασφάλεια 1 bcm φυσικού αερίου, η υποδομή μας συνδράμει στο στόχο της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για πληθώρα αγορών. Οι ποσότητες αερίου που μεταφέρει ο ΤΑΡ παίζουν σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία νέα, αξιόπιστη και προσιτή πηγή ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβασή της».

Από την πλευρά της, η Marija Savova, επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, πρόσθεσε: «Η παράδοση του πρώτου bcm φυσικού αερίου ενισχύει τον ανταγωνισμό και υπογραμμίζει το ρόλο του ΤΑΡ ως αξιόπιστου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO). Ιδιαίτερη είναι η σημασία του αγωγού ΤΑΡ για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς αρκετές αγορές αποκτούν απευθείας πρόσβαση σε επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου. Επίσης, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για συμμετοχή στη δεύτερη, και δεσμευτική, φάση του Market Test για πιθανή επέκταση της δυναμικότητας του ΤΑΡ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021».