Skip to main content

Ο Τραμπ απέναντι στα συντρίμμια της πολιτικής του

Με αυστηρές κυρώσεις και ασυναρτησίες μέσω twitter, ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να διορθώσει την πολιτική του στο κουρδικό.

Ο πρόεδρος Τραμπ διαθέτει αυτοπεποίθηση και εμπιστεύεται το ένστικτό του. Ωστόσο πολλές λανθασμένες αποφάσεις του έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε σύγχυση. Ένα τέτοιο χάος όμως όπως αυτό τώρα με τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία είναι χωρίς προηγούμενο. Με την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή διευκόλυνε την Τουρκία στην πολιτική της και έστειλε τους Κούρδους μαχητές στην αγκάλη του προέδρου Ασάντ. Και ίσως να έδωσε νέα ζωή στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Ένα τέτοιο «επίτευγμα» μόνο ένας Τραμπ θα μπορούσε να καταφέρει. 

«Κυρώσεις από την κόλαση»

Τώρα όμως ήρθε η ώρα της αλήθειας και για τον αμερικανό πρόεδρο ο οποίος προσπαθεί με διορθωτικές κινήσεις να περιορίσει τη ζημία που προκάλεσε. Με ποιον τρόπο; Επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε τσουνάμι οργής και πέρα από τα κομματικά όρια. Ακόμη και στενοί του σύμμαχοι, όπως ο γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ, ανήκουν στους πιο αυστηρούς επικριτές του. Οι πιέσεις σε βάρος του Τραμπ να ταχθεί κατά της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εντάθηκαν, μάλιστα ο Γκράχαμ έκανε σαφές ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί θα επέβαλαν κυρώσεις κατά της Άγκυρας και χωρίς τον Τραμπ. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής απείλησε την Τουρκία με «κυρώσεις από την κόλαση». Τόσο αυστηρές δεν είναι πάντως οι κυρώσεις με τις οποίες απείλησε ο αμερικανός πρόεδρος αυτή τη φορά αλλά θα πλήξουν σοβαρά την Τουρκία: διπλασιασμός των δασμών στην εισαγωγή τουρκικού χάλυβα, διακοπή των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία 100 δις δολαρίων, πάγωμα των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων σε βάρος 3 τούρκων υπουργών.

Σε ανακοίνωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ότι έκανε σαφές στον τούρκο ομόλογό του ότι οι «τουρκικές ενέργειες οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου» και γι αυτό θα στείλει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς για διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα ώστε να σταματήσει την αιματοχυσία. Ήδη τον περασμένο Αύγουστο η Τουρκία υπέστη αμερικανικές κυρώσεις με αφορμή τη σύλληψη του αμερικανού πάστορα ΄Αντριου Μπράνζον. Τα μέτρα επιτάχυναν δραματικά την καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας. Μέχρι και σήμερα η δύναμή της δεν έχει αποκατασταθεί.

Αντιφατικές δηλώσεις 

Βέβαια η ζημιά στην αμερικανική εξωτερική πολιτική από την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία δεν μπορεί να διορθωθεί με τις νέες κυρώσεις. Εδώ και μέρες ο Τραμπ αναλώνεται σε αντιφάσεις και δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Από τη μια είπε ότι οι Κούρδοι δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στη Νορμανδία, την ώρα που επικριτές του υπενθυμίζουν ότι αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες, παρόλα αυτά είναι σήμερα από τους πιο στενούς του συμμάχους. Χθές μέσω του twitter ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε ότι του είναι αδιάφορο ποιος βοηθά τον Ασάντ στην προστασία των Κούρδων, «είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα ή ο Ναπολέων Βοναπάρτης».

Υπερασπίζεται την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση ότι δεν θέλει να εμπλακούν σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος. Την περασμένη Παρασκευή το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει ισχυρή ομάδα στρατιωτών στην Εγγύς Ανατολή, όχι για την προστασία των Κούρδων αλλά για την προστασία της Σαουδικής Αραβίας έναντι του Ιράν.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο πρόεδρος Τραμπ τη μια ημέρα απειλεί ότι θα γονατίσει την τουρκική οικονομία και την επόμενη ανακοινώνει ότι προσκάλεσε στις 13 Νοεμβρίου τον πρόεδρο Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. Αυτά και πολλά άλλα δημιουργούν την εντύπωση ενός αμερικανού προέδρου σε κατάσταση σύγχυσης. Το αγαπημένο του αμερικανικό δίκτυο Fox News μεταφέρει τα λεγόμενα ανώνυμων αμερικανών στρατιωτών που πολεμούσαν στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, λέγοντας ότι για πρώτη φορά στην καριέρα τους ένιωσαν ντροπή.

Η  Σούζαν Ράις, πρώην σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας του Μπάρακ Ομπάμα, προσπάθησε στην κριτική της να κάνει ιστορικές συγκρίσεις. «Πρόκειται για την Σαϊγκόν του Τραμπ και τίποτα λιγότερο από μια καταστροφική και ντροπιαστική πολιτική» είπε στο δίκτυο NPR. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν τις εικόνες των τελευταίων ελικοπτέρων που απογειώνονται από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαϊγκόν το 1975, στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ορισμένους βιετναμέζους συμμάχους δεν τους πήραν μαζί. Τους εγκατέλειψαν στα χέρια των Βιετκόνγκ.

Κάn Μερέι, Λέμα Κλιμκάιτ /dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle