Skip to main content

Πρώτη παραδοχή ήττας από τον Τραμπ, αλλά επιμένει ότι έγινε νοθεία

Χωρίς να κατονομάσει τον Τζο Μπάιντεν ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος έγραψε χαρακτηριστικά «κέρδισε αυτός καθώς οι εκλογές ήταν στημένες».

Για πρώτη φορά ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε την ήττα τους στις εκλογές, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον Τζον Μπάιντεν, αλλά και επιμένοντας ότι έγινε νοθεία, όπως υποστήριξε σε ανάρτησή του στο twitter. «Κέρδισε (αυτός) γιατί οι εκλογές ήταν νοθευμένες», υποστηρίζει μεν, αλλά για πρώτη φορά αποδέχεται ότι είναι ο ηττημένος.

Χωρίς να κατονομάσει τον Τζο Μπάιντεν ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος έγραψε χαρακτηριστικά «Κέρδισε αυτός καθώς οι εκλογές ήταν στημένες. Δεν επιτρέπονταν παρατηρητές και η διαδικασία έγινε από μια ιδιωτική εταιρεία που πρόσκειται στη ριζοσπαστική αριστερά, με κακή φήμη και τεχνικό εξοπλισμό που δεν μπορούσε καν να πληροί τις προϋποθέσεις για το Τέξας (το οποίο κέρδισα με μεγάλη διαφορά!), όπως επίσης και για τα fake μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, με την ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε για πρώτη φορά την ήττα του δώδεκα ημέρες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ωστόσο δεν φαίνεται έτοιμος να αναγνωρίσει την ομαλότητα της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν φόβοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα, καθώς είχε απομακρύνει από τις θέσεις τους κορυφαία στελέχη, όπως ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Εσπερ, τον αναπληρωτή υφυπουργό Αμυντικής Πολιτικής Τζέιμς Άντερσον και την υφυπουργό Πληροφοριών Τζόζεφ Κέρναν.


Οι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα όλων των Πολιτειών ανακοινώθηκαν προχθες το βράδυ από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Σύμφωνα με αυτές, ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει 306 μεγάλους εκλέκτορες, έναντι 232 του απερχόμενου προέδρου. Στην Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) θα γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων, επειδή η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρή, όμως αυτό δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα: ό,τι κι αν γίνει σε αυτήν την Πολιτεία, ο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει το όριο των 270 εκλεκτόρων που του χρειάζονται.