Skip to main content

ΟΑΣΘ – Συνδικάτο: Τι συμφωνήθηκε στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Το σχέδιο ΣΣΕ το οποίο έχει στη διάθεσή της η Voria.gr περιλαμβάνει 23 άρθρα, τα οποία αφορούν στην πλειονότητά τους παροχές μη μισθολογικού κόστους.

Έπειτα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν εντάσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις, η διοίκηση του ΟΑΣΘ και το συνδικάτο των εργαζομένων ήρθαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ωστόσο, απομένουν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες δυσχεραίνουν την τελική υπογραφή της. Κυριότερη όλων είναι η αναδρομικότητα που θα ισχύσει για το σύνολο των διατάξεων καθώς η ισχύς της προηγούμενης ΣΣΕ έχει λήξει στο τέλος του 2020.

Ωστόσο, στο σχέδιο ΣΣΕ έχει ήδη μονογραφηθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ Γιώργο Σκόδρα και τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Ιωσήφ Κιοσέογλου, καθώς και από τον πρόεδρο του συνδικάτου Γιάννη Δήμκα και τον γενικό γραμματέα Κώστα Αγγελούδη. Εκτός ΣΣΕ έμεινε το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών, καθώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία και θα συζητηθεί εν καιρώ.

«Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Έχουμε μονογράψει το σχέδιο ΣΣΕ και περιμένουμε το τελικό οκ από την πλευρά του συνδικάτου, οι εκπρόσωποι του οποίου επίσης το έχουν μονογράψει», δήλωσε στην Voria.gr ο κ. Σκόδρας. Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται από την πλευρά του ο κ. Αγγελούδης ο οποίος σημειώνει ότι «εάν δεν λυθεί το θέμα της αναδρομικότητας και κάποιες ακόμη πτυχές της σύμβασης δεν πρόκειται να την υπογράψουμε». Σύμφωνα με πληροφορίες όλα αυτά πρόκειται να τελειώσουν, εκτός δραματικού απροόπτου, μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Το σχέδιο ΣΣΕ το οποίο έχει στη διάθεσή της η Voria.gr περιλαμβάνει 23 άρθρα, τα οποία αφορούν στην πλειονότητά τους παροχές μη μισθολογικού κόστους. Η ισχύς της νέας ΣΣΕ είναι έως το τέλος του 2022 όταν λήγει, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα, το σημερινό καθεστώς λειτουργίας υπό εκκαθάριση, του ΟΑΣΘ. Τα σημαντικότερα άρθρα της νέας ΣΣΕ αφορούν τα ακόλουθα:

1. Βρεφονηπιακοί – Παιδικοί και Ειδικοί Σταθμοί: Ο ΟΑΣΘ αναλαμβάνει να συμβάλλει στην κάλυψη μέρους των δαπανών φοίτησης των παιδιών των εργαζομένων σε βρεφονηπιακούς παιδικούς και ειδικούς σταθμούς, και να καταβάλλει μηνιαίως τα κατωτέρω ποσά: 180 ευρώ για ένα παιδί, 210 για δύο παιδιά, 290 ευρώ για τρία παιδιά, 370 ευρώ για τέσσερα παιδιά και 100 ευρώ για κάθε παιδί, επιπλέον των τεσσάρων.
Δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν στον σταθμό, ποσό επιπλέον από αυτό που ήδη εγκρίθηκε μέσω προγράμματος επιδότησης (ΕΣΠΑ-VUCHER) ή καταβάλλουν ποσό στον σταθμό, διότι έχουν αποκλεισθεί από πρόγραμμα επιδότησης (ΕΣΠΑ-VUCHER). Τα ανωτέρω ποσά καταβάλλονται για παιδιά κάθε εργαζόμενου, μέχρι το 5ο έτος της ηλικίας τους.

2. Δαπάνες κατασκηνώσεων: Ο ΟΑΣΘ αναλαμβάνει την κάλυψη δαπάνης κατασκηνώσεων, διάρκειας δεκαπέντε (15) ημερών. Αποστέλλονται σε παιδικές κατασκηνώσεις τα παιδιά εργαζομένων που συμπληρώνουν το 5ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η αποστολή παιδιών μέχρι 14 ετών εφόσον έχουν αδελφό ή αδελφή ηλικίας 6-12 ετών στην ίδια κατασκήνωση. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από την 1.1.2021.

3. Επίδομα γέννησης τέκνου: Σε κάθε εργαζόμενο χορηγείται για την γέννηση τέκνου, εφάπαξ ποσό πεντακοσίων (€ 500,00) ευρώ, για κάθε τέκνο. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1.7.2020.

4. Παροχή φοίτησης τέκνων: Στους εργαζόμενους που τα τέκνα τους είναι προπτυχιακοί φοιτητές σε δημόσιο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, χορηγείται άπαξ επίδομα φοίτησης € 500,00. Η χορήγηση γίνεται μόνο κατά την διάρκεια του ελάχιστου αριθμού των αναγκαίων εξαμήνων για την απονομή τίτλου σπουδών, που προβλέπεται από τον κανονισμό κάθε σχολής, και σε καμιά περίπτωση πέρα από την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1.7.2020.

5. Χρηματική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης: Για τα παιδιά εργαζομένων που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή πάσχουν από ανίατες ασθένειες και παρακολουθούν προγράμματα ειδικής αγωγής και θεραπείας ή διαβιούν μόνιμα σε δημόσια ή ιδιωτικά ειδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, που λειτουργούν υπό την εποπτεία και με τις προδιαγραφές του ελληνικού δημοσίου, ο ΟΑΣΘ καλύπτει συμπληρωματικά με τον αρμόδιο κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα, το υπερβάλλον ποσό για την κάλυψη των δαπανών φοίτησης στα ανωτέρω ιδρύματα.

Για τις περιπτώσεις παιδιών εργαζομένων που, μέχρι την ενηλικίωση τους χρήζουν λογοθεραπείας, ψυχοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης ή θεραπείας συμπεριφοράς, ο ΟΑΣΘ χορηγεί, συμπληρωματικά με τον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα και με βάση τα προσκομιζόμενα παραστατικά πληρωμών, μηνιαίως οικονομική ενίσχυση μέχρι του ποσού των εκατό-πενήντα (€ 150,00) ευρώ. Σε περιπτώσεις παιδιών με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω η αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται μέχρι του ποσού των χιλίων (€ 1.000,00) ευρώ μηνιαίως, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Οι εν λόγω παροχές λογίζονται συμπληρωματικές και χορηγούνται για όσο διάστημα καλύπτονται αυτές από το ΙΚΑ ή από τον αρμόδιο, κατά περίπτωση, ασφαλιστικό φορέα. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1.7.2020.

6. Έκτακτη χρηματική ενίσχυση για κοινωνικούς λόγους: Ο ΟΑΣΘ δύναται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων και της Επιτροπής Εργατικών Θεμάτων, να χορηγεί χρηματική ενίσχυση προς εργαζόμενους, για την κάλυψη έκτακτων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα (ενδεικτικά έκτακτες, επείγουσες ιατρικές δαπάνες του ιδίου ή μελών της οικογένειας του (συγγενείς πρώτου βαθμού).

7. Προγραμματισμός εργασίας: Ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο καταλληλότητας και προετοιμασίας του λεωφορείου, και ο οποίος από 01.07.2021 υπολογίζεται σε τριάντα λεπτά (30’) της ώρας νυχτερινής απασχόλησης ημερησίως για τον κάθε οδηγό, και αφορά στην έναρξη και λήξη της βάρδιας, είναι χρόνος εκτός της κανονικής εργασίας και αμείβεται ως τέτοιος.

8. Αναπαύσεις – Ρεπό: Από 1η Ιουλίου 2021 το προσωπικό που εργάζεται σε μη μεταβαλλόμενο κύκλωμα λαμβάνει συνολικά 104 ημέρες αναπαύσεως και επιπλέον 9 ημέρες αναπαύσεως κατά τις επίσημες αργίες (1η Ιανουαρίου, Θεοφάνεια, 25η Μαρτίου, Δευτέρα του Πάσχα, η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου), η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου), η Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η 1η Μαΐου και η 28η Οκτωβρίου), εφόσον δεν συμπίπτουν με ημέρες αναπαύσεως.

Το προσωπικό που εργάζεται σε μεταβαλλόμενο κύκλωμα εργασίας λαμβάνει συνολικά 104 ημέρες αναπαύσεως και επιπλέον 9 ημέρες αναπαύσεως, εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους, χωρίς δυνατότητα μεταφοράς στο επόμενο έτος. Οι πρόσθετες 9 ημέρες αναπαύσεως χορηγούνται με βάση τις ανάγκες του ΟΑΣΘ και πάντως εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους, εκτός εάν είναι αντικειμενικώς αδύνατη η χορήγηση τους εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους.

Από 01.07.2021 όσοι εργάζονται σε μεταβαλλόμενο κύκλωμα εργασίας στον ΟΑΣΘ, λαμβάνουν επιπρόσθετα επιπλέον 5 ημέρες αδείας, οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας, και πάντως εντός του ημερολογιακού έτους ή το αργότερο μέχρι 31.03 του επομένου ημερολογιακού έτους.

9. Ανανέωση Επαγγελματικών Διπλωμάτων και Αδειών Ασκήσεως Επαγγέλματος: Ο ΟΑΣΘ αναλαμβάνει το κόστος ανανέωσης των επαγγελματικών διπλωμάτων καθώς και των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος (Π.Ε.Ι) των εργαζομένων, που απασχολούνται ως οδηγοί, επί οχήματος για την παραγωγή συγκοινωνιακού έργου η υπηρεσιακών μέσων.

10. Επιδότηση εξαγοράς ενσήμων: Οι εργαζόμενοι που εξαγοράζουν τα ένσημα προκειμένου να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιδοτούνται από τον ΟΑΣΘ με ποσοστό 50% της δαπάνης και με ανώτατο όριο επιδότησης το ποσό των 2.000€ υπό την προϋπόθεση προσκόμιση στον ΟΑΣΘ της απόφασης αναγνώρισης ή της σχετικής βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού φορέα.

11. Άδεια σε εθελοντές αιμοδότες: Σε κάθε αιμοδότη που προσφέρει αίμα για ενίσχυση οιασδήποτε τράπεζας αίματος όπως επίσης για τους εθελοντές δότες αιμοπεταλίων, μυελού των οστών, βλαστοκυττάρων χορηγείται άδεια με αποδοχές δύο (2) ημερών. Εκτός του σχεδίου ΣΣΕ, με απόφαση του δ.σ. του ΟΑΣΘ τίθενται κάποιοι περιορισμοί, όπως π.χ. η χορήγηση έως δύο φορές το χρόνο τέτοιας αδείας, η υποβολή αίτησης τουλάχιστον πέντε μέρες πριν από την αιμοδοσία κ.λπ.

12. Ειδική διάταξη για θανόντες εργαζομένους: Προσλαμβάνεται ένα μέλος της οικογενείας μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείας ή η σύζυγος εργαζόμενου του Οργανισμού, που έχασε τη ζωή του ή κατέστη ανίκανος για οποιαδήποτε εργασία, εξαιτίας εργατικού ατυχήματος κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων, σε θέση ανάλογη των προσόντων του, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τις προσλήψεις προσωπικού του ΟΑΣΘ.

13. Έξοδα κηδείας: Με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ καθορίζονται και αναπροσαρμόζονται τα έξοδα κηδείας που δίνονται στους δικαιούχους κληρονόμους αποβιώσαντος εργαζομένου με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

14. Βράβευση αριστούχων μαθητών: Ζητήματα πολιτιστικά – ψυχαγωγικά, βράβευση αριστούχων μαθητών κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του συνδικάτου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΘ. Η σχετική έγκριση γίνεται με απόφαση του δ.σ. του ΟΑΣΘ.

15. Επιμόρφωση προσωπικού: Το δ.σ. του ΟΑΣΘ με απόφασή του μπορεί να αποστέλλει το προσωπικό σε Ενώσεις (π.χ. UITP), συνέδρια, εταιρείες αστικών συγκοινωνιών ή εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, εκθέσεις, σεμινάρια κ.λπ., στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, για τη βελτίωση της επαγγελματικής ή και της επιστημονικής κατάρτισής τους και την ενημέρωσή τους σε τομείς που έχουν σχέση με το αντικείμενο του ΟΑΣΘ.

Οι σχετικές λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων θα καθορίζονται με απόφαση του δ.σ. του ΟΑΣΘ.

16. Παρακρατήσεις υπέρ ΣΕΟΑΣΘ: Υπό την προϋποθέσεις της παρ. 2, του του άρθρου 6 του Ν. 1264/1982 (ΦΕΚ 79Α΄), ο ΟΑΣΘ παρακρατά από την μισθοδοσία των εργαζομένων, και αποδίδει στο συνδικάτο τις κρατήσεις που ο κάθε εργαζόμενος συναινεί.

17. Κλήτευση – Παράσταση σε δικαστήρια: Ο Ο.Α.Σ.Θ. υποχρεούται να χορηγεί το ημερομίσθιο στο προσωπικό του, για το χρόνο παράστασης του μισθωτού στα ποινικά - αστικά δικαστήρια ως κατηγορούμενου ή μάρτυρα. Ως δικαιολογημένη απουσία, με την καταβολή των νόμιμων τακτικών αποδοχών, θεωρείται και η κλήση εργαζομένου ως μάρτυρα ή ως κατηγορούμενου για δική του υπόθεση για Αστικό ή Ποινικό αδίκημα. Ως δικαιολογημένη απουσία, με την καταβολή των νόμιμων τακτικών αποδοχών, θεωρείται και η κλήση εργαζομένου σε δικαστήριο όταν είναι κατηγορούμενος, ασχέτως αν αθωωθεί ή όχι. Δικαιολογημένη θεωρείται η απουσία Εργαζομένου και καταβάλλονται οι νόμιμες αποδοχές, αν κατά την ημέρα κλήσης και παρουσίας ενώπιον των Δικαστικών Αρχών ή και των Δικαστηρίων, ο εργαζόμενος εργάζεται σε Α΄ ή Β΄ βάρδια ή και σε νυκτερινή βάρδια.

Επίσης, ο Ο.Α.Σ.Θ. αναλαμβάνει να παρίσταται με δική του δαπάνη με δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας ή με δικηγόρο κατ’ ανάθεση, στα κάθε μορφής και δικαιοδοσίας Ποινικά και Αστικά Δικαστήρια, στα οποία διάδικοι ή κατηγορούμενοι είναι οδηγοί αυτοκινήτων του, οι οποίοι κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους στην εκτέλεση των δρομολογίων τους προξένησαν ατύχημα ή ζημία σε πρόσωπα ή πράγματα τρίτων. Η παραπάνω ρύθμιση δεν αφορά παραβάσεις Κ.Ο.Κ.