Skip to main content

ΟΑΣΘ: Αναταραχή στους εργαζόμενους, προειδοποίηση για κινητοποιήσεις

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν εφαρμόζει άρθρα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τα οποία αφορούν τις κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους

Ένταση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΑΣΘ και του συνδικάτου των εργαζομένων στον Οργανισμό η οποία εάν δεν υποχωρήσει τις προσεχείς ημέρες, υπάρχει ενδεχόμενο το συνδικάτο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Αιτία του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια των τελευταίων περίπου δέκα μηνών η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν εφαρμόζει άρθρα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τα οποία αφορούν τις κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους.

Το ήδη βαρύ κλίμα επιδεινώθηκε χθες εξ αιτίας δύο συμβάντων. Το πρώτο αφορά τη μη χορήγηση του μισού λίτρου γάλακτος το οποίο δίνει καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους (πλην των υπαλλήλων γραφείου) ο ΟΑΣΘ, από το 1988 έως και τώρα, βάσει σχετικού άρθρου της ΣΣΕ. Η μη χορήγησή του αιφνιδίασε τους εργαζόμενους οι οποίοι ζήτησαν από τη διοίκηση του συνδικάτου να αντιδράσει.

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του συνδικάτου Δημήτρης Τσερμενίδης απέστειλε αμέσως επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ Γιώργο Σκόδρα, την οποία κοινοποίησε μάλιστα προς την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών (Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Κεφαλογιάννη) καθώς και στον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτήν το συνδικάτο εκφράζει «την οργή και την αγανάκτησή του για τις συνεχείς μονομερείς αποφάσεις για περικοπές κοινωνικών παροχών» όπως τα επιδόματα τα οποία αφορούν τις κατασκηνώσεις για τα παιδιά των εργαζομένων, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το γάλα προς τους εργαζόμενους, την επιδότηση φοίτησης παιδιών εκτός Θεσσαλονίκης, το επίδομα γέννησης παιδιού, δαπάνες για λογοθεραπείες παιδιών, οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους που έχουν παιδιά με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% κ.ο.κ.

Στην ίδια επιστολή, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το συνδικάτο υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι, υπό αντίξοες συνθήκες, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΣΘ, βάζουν πλάτη προκειμένου να υπάρχει υποτυπώδης εξυπηρέτηση προς το επιβατικό κοινό. «Δυστυχώς κοινή διαπίστωση όλων των εργαζομένων είναι ότι παλεύουμε μόνοι μας. Η αντιμετώπιση από την πλευρά της διοίκησης του Οργανισμού, αν μη τι άλλο δείχνει εκδικητική με τη συνεχή αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα και χαμηλού κόστους».

Κλείνοντας την επιστολή το συνδικάτο σημειώνει πως «μας λυπεί το γεγονός ότι η υπομονή που δείχνουμε όλο αυτό το διάστημα εκλαμβάνεται από την πλευρά σας σαν αδυναμία». Προειδοποιεί, τέλος, ότι τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, αρχικά υπό μορφή στάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που ο ΟΑΣΘ δεν καταβάλλει τα επιδόματα τα οποία προβλέπονται στη ΣΣΕ είναι ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δεν έχει συνυπογράψει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία έχει υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνολική ετήσια δαπάνη γι’ αυτές τις μη μισθολογικού κόστους δαπάνες ανέρχονται περίπου στις 800.000 ευρώ. Το συνδικάτο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ είναι ενοχλημένο από το γεγονός ότι ο κ. Σκυλακάκης έχει υπογράψει ανάλογη απόφαση για τους εργαζόμενους στις Οδικές Συγκοινωνίες της Αττικής.

Όλα αυτά συζητούνται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ διοίκησης ΟΑΣΘ και συνδικάτου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΣΣΕ. Χθες ήταν να γίνει νέα συζήτηση στην ειδική επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, ωστόσο η πλευρά της διοίκησης δεν προσήλθε κι αυτός ήταν ο δεύτερος λόγος για τον οποίο υπήρξε ενόχληση στο συνδικάτο.