Skip to main content

ΟΑΣΘ: Κλειστά τα εκδοτήρια λόγω κρουσμάτων Covid-19 – Σε καραντίνα 350 άτομα

Ο κορωνοϊός χτύπησε και τον ΟΑΣΘ, σε καραντίνα 350 εργαζόμενοι - Τι δηλώνουν στη Voria οι πρόεδροι του οργανισμού και του σωματείου εργαζομένων

Ο ΟΑΣΘ, μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, είναι ο Οργανισμός με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε περίπου 2.050. Συνεπώς, ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα ο κορωνοϊός θα εισχωρούσε και εκεί, πόσω μάλλον που μερίδα των εργαζομένων συναλλάσσεται ή έρχεται σε επαφή καθημερινά με το κοινό. Όπως συνέβαινε και στην πόλη έτσι και στον ΟΑΣΘ, τα κρούσματα στις τάξεις του ήταν μετρημένα στα δάκτυλα έως και πριν από περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό, όμως, παρατηρείται κι εκεί μια αυξητική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων, λιγότερο εκρηκτική απ' ότι στην πόλη, εξ αιτίας της οποίας αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες παρενέργειες στη λειτουργία του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνουν στην Voria.gr τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας, όσο και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Γιάννης Δήμκας το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι πρωτίστως ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα, για διάφορους λόγους.

Με βάση τα έως χθες αποτελέσματα από τα τεστ που είχαν γίνει τα θετικά κρούσματα ήταν λιγότερα από 40, σε σύνολο περίπου 700 τεστ. Σήμερα το πρωί αναμένονται τα αποτελέσματα από τα περίπου 250 τεστ τα οποία έγιναν χθες στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα. Προχθές, σε 223 τεστ στο άλλο μεγάλο αμαξοστάσιο, αυτό της Σταυρούπολης, βρέθηκαν έξι θετικά, δηλαδή δείκτης θετικότητας μόλις 2,9%.

«Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι περίπου 350 άτομα βρίσκονται εκτός εργασίας σε καραντίνα. Οι μισοί απ' αυτούς επειδή θεωρούνται επαφές διαγνωσμένων κρουσμάτων και άλλοι τόσοι βρίσκονται με άδεια ειδικού σκοπού καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», αναφέρει ο κ. Σκόδρας. Παραδέχεται ότι η κατάσταση αρχίζει να πιέζει κάποιες υπηρεσίες του Οργανισμού «ευτυχώς όχι τους οδηγούς οι οποίοι παρότι είναι διαρκώς σε κίνηση, δείχνουν να είναι καλά προστατευμένοι προς το παρόν. Άλλωστε, στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας η πληρότητα στα λεωφορεία δεν ξεπερνά το 10%».

Ωστόσο, χθες, ο ΟΑΣΘ αναγκάστηκε να κρατήσει κλειστά τα περίπου 25 εκδοτήρια που διαθέτει σε διάφορα σημεία της πόλης. Ο λόγος είναι ότι ο υπάλληλος ο οποίος συγκεντρώνει τις εισπράξεις από τα εκδοτήρια διαγνώστηκε την Τρίτη, μετά τη βάρδια του, με κορωνοϊό. «Την επόμενη μέρα, Τετάρτη, λειτουργήσαμε μόνον εννέα εκδοτήρια, όμως και ο δεύτερος υπάλληλος που πήγε να μαζέψει τις εισπράξεις βρέθηκε κι αυτός θετικός κι έτσι χθες αναγκαστήκαμε να κρατήσουμε κλειστά όλα τα εκδοτήρια», αναφέρει ο κ. Σκόδρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου κ. Δήμκας αναφέρει πως «έχουμε ζητήσει να υπάρξει αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων καθώς και πολλά τεστ ώστε να προστατέψουμε την υγεία των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών καθώς πολλοί από μας έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους επιβάτες».