Skip to main content

ΟΑΣΘ: Σε 300 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα επειδή δεν είχαν κάνει τεστ covid

Δεκάδες εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ καταθέτουν από το πρωί ενστάσεις ζητώντας να ακυρωθούν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν καθώς δεν είχαν κάνει rapid test

Συνωστισμός επικρατεί από το πρωί στα γραφεία του ΟΑΣΘ, επί της Παπαναστασίου καθώς δεκάδες εργαζόμενοι προσέρχονται προκειμένου να καταθέσουν ενστάσεις ζητώντας να ακυρωθούν τα πρόστιμα τα οποία τους έχουν επιβληθεί με το αιτιολογικό ότι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ ανίχνευσης covid-19 όπως έχουν υποχρέωση, βάσει των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε βάρος περίπου 300 εργαζομένων. Τα πρόστιμα ανέρχονται ακόμη και σε έως 1.500 ευρώ (300Χ5), σε περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι δεν πραγματοποίησαν τεστ κατά τις πέντε τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Νικήτα Τσαρίδη, μέλος της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων, πολλά από τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί είναι εντελώς παράλογα. «Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι έλειπαν σε κανονική άδεια, συνεπώς δεν είχαν υποχρέωση να κάνουν τεστ, αλλά παρόλα αυτά τους επιβλήθηκαν πρόστιμα. Επίσης, επιβλήθηκαν πρόστιμα και σε συναδέλφους οι οποίοι έκαναν τα τεστ, διαθέτουν απόδειξη ότι το έκαναν από το ιδιωτικό κέντρο που το πραγματοποίησαν, αλλά αυτά δεν εμφανίζονται στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, χωρίς όμως να φταίνε οι εργαζόμενοι».

«Πράγματι οι εργαζόμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα είναι περίπου 300», επιβεβαιώνει, μιλώντας στην Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας. Εξηγεί ότι «η διαδικασία γίνεται αυτομάτως, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ, χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά της διοίκησης του Οργανισμού. Τα στοιχεία για το ποιοι δεν έχουν κάνει τεστ αντλούνται από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, από τη Διεύθυνση Προσωπικού, στη συνέχεια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Οικονομικού για την επιβολή των προστίμων».

Ο κ. Σκόδρας αναγνωρίζει ότι πολλά πρόστιμα καθυστέρησαν να επιβληθούν «δεν καταλογίστηκαν εντός δύο ημερών όπως προβλέπει η ΚΥΑ και γι’ αυτό θα ελεγχθούν αυτοί οι οποίοι είχαν υποχρέωση να το κάνουν». Όσον αφορά περιπτώσεις επιβολής προστίμου σε εργαζόμενους οι οποίοι έλειπαν σε άδεια, ή δεν καταχωρίστηκαν τα τεστ που είχαν κάνει στην ΗΔΙΚΑ, χωρίς δική τους ευθύνη ο κ. Σκόδρας αναφέρει ότι «όλες αυτές οι περιπτώσεις θα εξεταστούν από την επιτροπή που θα συγκροτηθεί και όπου έγινε λάθος, τα πρόστιμα θα ακυρωθούν και τα χρήματα θα επιστραφούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες έως και πριν από μία εβδομάδα σε σύνολο 1.750 εργαζομένων, υποχρέωση διενέργειας τεστ είχαν 581 άτομα (ποσοστό 33,2%), τα οποία ήταν ανεμβολίαστα και δεν διέθεταν ούτε πιστοποιητικό νόσησης έως πριν από έξι μήνες.