Skip to main content

ΟΑΣΘ: Συνεχίζονται τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους υπαλλήλους

Η πλειονότητα αυτών των εργαζομένων φαίνεται να συνετίζεται μετά τα πρόστιμα, όμως υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα τεστ

Συνεχίζεται η επιβολή προστίμων σε εργαζόμενους του ΟΑΣΘ οι οποίοι επιμένουν να μην υποβάλλονται στα προβλεπόμενα rapid test προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους.

Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε διαθέτουν πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης (έως πριν από 180 μέρες). Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου, δηλαδή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε συνολικά 304 εργαζόμενους. Η πλειονότητα εξ αυτών φαίνεται να συνετίζεται, μετά την επιβολή των προστίμων. Ωστόσο, αρκετοί ακόμη, συνεχίζουν να αδιαφορούν γι' αυτή τους την υποχρέωση με αποτέλεσμα να τους επιβάλλονται και νέα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ Γιώργο Σκόδρα, «παρά την επιβολή των πρώτων προστίμων σε περίπου 300 εργαζόμενους, υπάρχουν ακόμη υπάλληλοι που συνεχίζουν να μην υποβάλλονται στα τεστ». Σύμφωνα με τον ίδιο, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου επιβλήθηκαν άλλα 75 πρόστιμα για τον ίδιο λόγο. «Ωστόσο, παρατηρείται μια σταδιακή συμμόρφωση καθώς τη δεύτερη βδομάδα του Νοεμβρίου τα πρόστιμα περιορίστηκαν στα 17». Είναι άγνωστο πόσα από αυτά τα 92 άτομα στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα εντός του Νοεμβρίου περιλαμβάνονται και μεταξύ των 304 στους οποίους είχαν επιβληθεί αντίστοιχες ποινές τον προηγούμενο μήνα.

Οι ενστάσεις

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων τις οποίες υπέβαλλαν εργαζόμενοι για την πρώτη παρτίδα προστίμων. Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, υποβλήθηκαν συνολικά 232 ενστάσεις τις οποίες εξέτασε ειδική επιτροπή που συστάθηκε στον ΟΑΣΘ γι' αυτόν τον σκοπό. Εξ αυτών, δεκτές έγιναν μόνον οκτώ, ενώ για άλλες 29 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν εργαζόμενους που είχαν νοσήσει, έχει σταλεί ερώτημα προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ΗΔΙΚΑ προκειμένου να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα εγκυρότητας του πιστοποιητικού νόσησης.

Όσων οι ενστάσεις γίνουν δεκτές τα πρόστιμα θα τους επιστραφούν στην επόμενη μισθοδοσία καθώς η ισχύουσα διάταξη προβλέπει ότι η παρακράτηση του προστίμου γίνεται αμέσως με τη διαπίστωση της παράβασης και πριν από την εξέταση των ενστάσεων. Μάλιστα η διοίκηση του ΟΑΣΘ επιβάλλει ένα πρόστιμο ανά εβδομάδα και όχι ανά υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές υποχρεούνται σε δύο τεστ εβδομαδιαίως.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του προστίμου ανέρχεται σε 300 ευρώ ανά παράβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος Οκτωβρίου, σε σύνολο 1.750 εργαζομένων, υποχρέωση διενέργειας τεστ στον ΟΑΣΘ είχαν 581 εργαζόμενοι (ποσοστό 33,2%), οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι και δεν διέθεταν ούτε πιστοποιητικό νόσησης έως πριν από έξι μήνες.