Skip to main content

«Όχι» Μέρκελ στην άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

H Γερμανίδα καγκελάριος τάσσεται κατά της αμερικανικής πρότασης για κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Κατά της αμερικανικής πρότασης για κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού τάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο των ΗΠΑ θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» στην παραγωγή εμβολίων, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι φαρμακοβιομηχανίες στέκονται στο κίνητρο για κέρδη, έπειτα από την αύξηση στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.

Όπως τονίζει το Bloomberg, οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών, που κατέγραψαν πτώση μετά την πρόταση των ΗΠΑ, επηρέασαν τη στάση της κ. Μέρκελ.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες χώρες θα ξεκινήσουν συζήτηση για την πρόταση προσωρινής κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια τις προσεχείς εβδομάδες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μήνες και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μερική άρση των πατεντών, καθώς υπάρχει μικρή πιθανότητα η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να παραχωρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα για την τεχνολογία mRNA στην Κίνα.