Skip to main content

«Όχι» της Γερμανίας σε οικογενειακή επανένωση προσφύγων

Οι τουρκικές απειλές, η αμφίσημη στάση ευρωπαϊκών χωρών στο προσφυγικό, αλλά και οι αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στον γερμανόφωνο τύπο.

Η Γερμανία απορρίπτει, κατά κανόνα, τις αιτήσεις προσφύγων από την Ελλάδα για επανένωση οικογενειών σε γερμανικό έδαφος. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Berliner Morgenpost "τον περασμένο χρόνο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (BamF) απέρριψε, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τις αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση προσφύγων από την Ελλάδα. Από τις 747 αιτήσεις που έγιναν ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο (του 2019), οι 593 έλαβαν αρνητική απάντηση. Αυτό προκύπτει από απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει το Κόμμα της Αριστεράς". Την πρακτική αυτή επικρίνει η Γκεκάι Ακμπουλούτ, βουλευτής της Αριστεράς με καταγωγή από την Τουρκία, η οποία δηλώνει στην εφημερίδα του Βερολίνου ότι "αυτές οι αρνητικές απαντήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες στα αποκαλούμενα hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα ή σε άλλους καταυλισμούς".

"Βοήθεια για την Ελλάδα" επιγράφεται σχόλιο στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS), που υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό "ποτέ δεν λειτούργησε, όπως είχε επιδιωχθεί αρχικά" και αναφέρεται στις αδυναμίες της ελληνικής πλευράς: "Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν να επιστραφούν από τα ελληνικά νησιά, παρά μόνον αν η αίτησή τους για παροχή ασύλου απορρίπτεται και η Τουρκία κρίνεται 'ασφαλής χώρα' για τους ίδιους. Ωστόσο, το ελληνικό σύστημα ασύλου δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί τις αιτήσεις, γι αυτό δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες επιστροφές. Λείπουν το επαρκές, καταρτισμένο προσωπικό και η υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να ολοκληρώνεται με ταχύτητα στα νησιά η επεξεργασία των αιτήσεων. Για να υλοποιηθεί με ουσιαστικά βήματα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η Ελλάδα θα χρειαζόταν μαζική υποστήριξη από εμπειρογνώμονες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν εμπειρία στην υπηρεσία ασύλου. Οι οποίοι όμως δεν μπορούν να έρθουν, παρά μόνον αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει ρητώς τη βοήθειά τους, ει δυνατόν στο ανώτατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη".

"Αφήστε την Τουρκία να απειλεί"

Στις απειλές της Τουρκίας ότι θα "ανοίξει τις πόρτες της Ευρώπης για τους πρόσφυγες" αναφέρεται σχόλιο της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) το Σαββατοκύριακο. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι "αυτές οι ρητορείες δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζουν το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Από τον Μάρτιο του 2016 η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό, γιατί η ίδια έχει συμφέρον να το πράξει. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το συμφέρον, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία τηρεί, σε μεγάλο βαθμό, το δικό της μέρος της συμφωνίας, παρότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχαν δώσει για φιλελευθεροποίηση της βίζας, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης. Η Άγκυρα χρειάζεται τα δισεκατομμύρια των Βρυξελλών, για να συντηρήσει τους πρόσφυγες".

Από την άλλη πλευρά η ελβετική εφημερίδα υπενθυμίζει και τις ευθύνες της Ευρώπης: "Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έχουν απεμπολήσει τη δυνατότητά τους να ασκήσουν επιρροή σε εστίες κρίσης όπως η Συρία και η Λιβύη. Αν ο Ερντογάν έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα (επιρροής) για την Τρίπολη, αυτό συμβαίνει γιατί οι Ευρωπαίοι, επί σειρά ετών, αδιαφορούσαν για το ζήτημα. Τώρα η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να συνομιλήσουν μαζί του".

"Ο Ερντογάν θα έχει το τέλος του Χίτλερ ή του Στάλιν"

Η εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει μία ενδιαφέρουσα και σπάνια συνέντευξη με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Για την ακρίβεια πρόκειται για αναδημοσίευση συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Γκιουλέν στην ελβετική εφημερίδα Le Matin Dimanche. Απαντώντας σε ερώτηση για την επιρροή Ερντογάν στη Λιβύη, ο άλλοτε μέντορας του Τούρκου προέδρου, που αργότερα συγκρούστηκε μαζί του και σήμερα κατηγορείται ως υπαίτιος του αποτυχημένου πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, επισημαίνει τα εξής: "Στη Λιβύη πάντοτε υπήρχαν εντάσεις ανάμεσα σε διάφορες περιφέρειες της χώρας. Και εδώ ο Ερντογάν διαδραματίζει αρνητικό ρόλο, καθώς υποστηρίζει συγκεκριμένες ομάδες. Επιδιώκει να γίνει ο νέος ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά πώς μπορεί κανείς να διεκδικεί μία τέτοια θέση, όταν υποδαυλίζει συγκρούσεις ανάμεσα στους Σουνίτες; Εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στις αντιφάσεις του. Ναρκισσιστές τύραννοι όπως ο Χίτλερ ή ο Στάλιν δεν είχαν καλό τέλος. Η παντοδυναμία τους πνίγηκε στην οργή. Αυτή θα είναι και η μοίρα του Ερντογάν".

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle