Skip to main content

Οκτώ υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Με οχτώ υποψηφίους αναμένεται να διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία καταγραφής των υποψηφιοτήτων για τις ρωσικές εκλογές από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας που δίνει «εισιτήριο» στη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών στις ρωσικές εκλογές.

Στα ψηφοδέλτια τα οποία θα πάρουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι στις 18 Μαρτίου, θα υπάρχουν τα ονόματα 8 υποψηφίων. Επτά από τους οκτώ υποψήφιους προτάθηκαν από πολιτικά κόμματα ενώ ο νυν Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμμετέχει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Τις απαραίτητες υπογραφές και τα δικαιολογητικά συγκέντρωσαν έξι από τους οχτώ υπψηφίους. Αυτοί είναι ο  ανεξάρτητος υποψήφιος Βλαντίμιρ Πούτιν, και οι υποψήφιοι των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων Ξένια Σαμπτσάκ («Πρωτοβουλία Πολιτών»), Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, («Γιάμπλακο») Μπορίς Τιτόφ, («Κόμμα Ανόδου»), Σεργκέι Μπαμπούριν («Ρωσική παλλαϊκή συμμαχία») και Μαξίμ Σουραϊκίν, («Κομμουνιστές της Ρωσίας»).

Όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν με επιτυχία τον έλεγχο των υπογραφών ενώ σε κανέναν από τους υποψηφίους δεν ακυρώθηκε ποσοστό μεγαλύτερου του 5% των υπογραφών που συγκέντρωσαν, όπως προβλέπει η διαδικασία και πήραν το χρίσμα για την προεδρία.

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βαλντίμιρ Ζιρινόφσκι και ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας Πάβελ Γκρουντίνιν, ως υποψήφιων κοινοβουλευτικών κόμματων, εγκρίθηκαν χωρίς να απαιτηθεί από τους ίδιους να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές.
Σημειώνεται ότι όσοι εκπροσωπούσαν κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα έπρεπε να έχουν εκατό χιλιάδες υπογραφές τουλάχιστον προκειμένου να είναι σε θέση να θέσουν την υποψηφιότητα τους ενώ, την ίδια στιγμή, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι έπρεπε να συγκεντρώσουν τριακόσιες χιλιάδες υπογραφές τουλάχιστον.