Skip to main content

Οδυσσέας Βλαχάβας: Ο… γκουρού του ελαιολάδου που ξέρει την ελιά όσο λίγοι

Με βάση τη Χαλκιδική, ο γευσιγνώστης ελαιολάδου ασχολείται με τη συμβουλευτική σε κάθε στάδιο της παραγωγής του, βοηθώντας ελαιοποιητικές μονάδες.

Ερωτεύτηκε τον καρπό της ελιάς κυριολεκτικά σε μία στιγμή και αυτός ο κεραυνοβόλος έρωτας τού άνοιξε έναν επαγγελματικό δρόμο που δεν είχε φανταστεί. Ο Οδυσσέας Βλαχάβας, που ακόμα και σήμερα όταν μιλά για την πρώτη του επαφή με την ελιά, συγκινείται, θεωρείται expert του ελαιολάδου, αφού πέραν της ιδιότητάς του ως γευσιγνώστη, ασχολείται με τη συμβουλευτική στον κλάδο σε κάθε στάδιό του, από τον ελαιώνα και το ελαιοτριβείο μέχρι τον δεξαμενισμό, το blending, την τυποποίηση και το branding. Φέτος μάλιστα ένα ελαιόλαδο από την Καβάλα για την ανάπτυξη του οποίου ήταν υπεύθυνος διακρίθηκε στην κατηγορία μεσαίας έντασης στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Mario Solinas, στην Ισπανία, που θεωρείται στον χώρο αντίστοιχος με τα …Oscars. Οι οργανωτικές επιτροπές μεγάλων διεθνών διαγωνισμών τον καλούν να συμμετάσχει ως κριτής και οι γνώσεις του στον χώρο θεωρούνται πολύτιμες, ενώ έχει παρουσιάσει και οργανώσει γευσιγνωσίες ελληνικών ελαιολάδων σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, όπως η SIAL.



«Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Αντιμετωπίζω με σοβαρότητα τη δουλειά μου και συγκινούμαι ακόμα. Κάνω αυτό που μου αρέσει και γι’ αυτό δεν μοιάζει με δουλειά» λέει στη Voria ο Οδυσσέας Βλαχάβας, που έχει την έδρα του στη Βόρεια Χαλκιδική και δη στην περιοχή Κελί, από όπου έβγαλε για κάποια χρόνια και το δικό του ελαιόλαδο, το ellion.

Από τη φυσικοθεραπεία στη γευσιγνωσία και τη συμβουλευτική



Ο Οδυσσέας Βλαχάβας κατάγεται από την Κοζάνη, μεγάλωσε όμως στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σπούδασε φυσικοθεραπεία στο εξωτερικό, ενώ για κάποια χρόνια εργάστηκε στον κλάδο της ένδυσης. Δεν είχε ποτέ καμία επαφή με τον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές εργασίες, αρκούσε όμως μία στιγμή για να βρει το… κάλεσμά του. Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν πηγαίνοντας με την τότε κοπέλα του και μετέπειτα σύζυγό του να μαζέψουν τις ελιές από κάποια παρατημένα οικογενειακά της χωράφια στη Χαλκιδική, ένιωσε μια βαθιά συγκίνηση βλέποντας τον καρπό να πέφτει στο έδαφος. Η μεγαλοπρέπεια των δέντρων, οι μυρωδιές και ο καρπός της ελιάς τον έκαναν να ερωτευτεί κεραυνοβόλα. Κάπως έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του ελαιόλαδο. Μελέτησε, παρακολούθησε σεμινάρια, έκανε δοκιμές, πειραματίστηκε και το 2012 δημιούργησε το ellion, ξεκινώντας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτοντας στη συνέχεια στο brand του ιδιαίτερες επιτραπέζιες ελιές και πάστα ελιάς. Έχοντας περάσει από όλα τα στάδια της παραγωγής, από το χωράφι στο ράφι, η συμβουλευτική ήρθε ως κάτι φυσιολογικό το 2014, όταν ανέλαβε ένα πρότζεκτ για μια ξένη εταιρεία, που ήθελε να ασχοληθεί με το ελαιόλαδο. Έτσι, σταδιακά έχτισε τη φήμη του, αναλαμβάνοντας τη συμβουλευτική από την παραγωγή και το ελαιοτριβείο μέχρι την ελαιοποίηση, την αποθήκευση, το blending, την τυποποίηση και το branding του προϊόντος.  



Ο Οδυσσέας Βλαχάβας θεωρεί πως έχουμε κάνει ως χώρα πολλά βήματα στο μέτωπο του ελαιολάδου, θα πρέπει όμως να εστιάσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση επί του αντικειμένου και δη στις μικρές ηλικίες. Μάλιστα, ο ίδιος κάνει σεμινάρια γευσιγνωσίας σε παιδιά, εισπράττοντας τις πιο περίεργες και γοητευτικές αντιδράσεις. «Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε εκπαίδευση για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα. Συμβαίνει σε αυτόν τον κλάδο αυτό ακριβώς που συμβαίνει με την κολύμβηση παρόλο που είμαστε μια θαλασσινή χώρα» λέει.