Skip to main content

Οκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Κύπρο

Νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Κύπρο - Από αύριο τα ξημερώματα η απαγόρευση πτήσεων στα κυπριακά αεροδρόμια.

Οκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην Κύπρο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που έλαβε σήμερα το υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής της χώρας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, πρόκειται για οκτώ άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του κυπριακού υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των οκτώ κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 75 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 45 ήταν επαφές.

Από τις 3 αύριο ξημερώματα σε ισχύ το Διάταγμα για απαγόρευση πτήσεων στα κυπριακά αεροδρόμια

Τίθεται αύριο στις 3 τα ξημερώματα σε ισχύ, το Διάταγμα του Κύπριου υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται πτήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα, που φτάνουν χωρίς επιβάτες για να μεταφέρουν άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, πτήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις για περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και αφού πρώτα εξασφαλιστεί ειδική άδεια του υπουργού Μεταφορών της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, «ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος εξέδωσε, σήμερα, Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020, Διάταγμα αναφορικά με την απαγόρευση διενέργειας πτήσεων από τις 3.00 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), μεταξύ των αερολιμένων της Δημοκρατίας και των αερολιμένων όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)) και της Ελβετίας».

Προστίθεται ότι ο υπουργός Μεταφορών «ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγεί το άρθρο 260 των περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμων του 2002 έως 2019 και το Άρθρο 21 του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2008, εκδίδει Διάταγμα που θα αναφέρεται ως το περί Πολιτικής Αεροπορίας (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID - 19), Διάταγμα του 2020».

Σημειώνεται ότι «επειδή, η προστασία της δημόσιας υγείας και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν ευθύνη της Δημοκρατίας και με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του Κορωνοϊού COVID-19, την προστασία της Δημόσιας υγείας, αλλά και την αποτροπή πιθανής κατάρρευσης του συστήματος υγείας από τυχόν διασπορά του ιού, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές που θα είναι αναγκαίες για τυχόν αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού και επειδή καθίσταται επιβεβλημένη η λήψη πρόσθετων και αυστηρότερων μέτρων, πέραν των Κανονισμών που είχαν εκδοθεί με το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθαρισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID - 19), Διάταγμα (Αρ. 3) του 2020 ημερομηνίας 15.03.2020 και το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθαρισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID - 19), Διάταγμα (Αρ. 5) του 2020, ημερομηνίας 17.03.2020 και χωρίς επηρεασμό των Κανονισμών εκείνων» με το Διάταγμα εκδίδονται συγκεκριμένα απαγορευτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα «σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5(1), των περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμων 2002 έως 2019 και το άρθρο 21 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2008 σχετικά με κοινούς κανόνες εκμετάλλευσης των αεροπορικών γραμμών στην Κοινότητα, απαγορεύεται εξ ολοκλήρου, η διενέργεια πτήσεων από την 3η π.μ. ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), μεταξύ των αερολιμένων της Δημοκρατίας και των αερολιμένων όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)) και της Ελβετίας».

Της απαγόρευσης «εξαιρούνται και επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία άνευ επιβατών, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσωπα που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα εξαιρούνται της απαγόρευσης πτήσεις προς και από την Κυπριακή Δημοκρατία για ανθρωπιστικούς λόγους (humanitarian/ambulance/ repatriation flights) ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις (Individual flights) για εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, οι οποίες πτήσεις θα επιτρέπονται μόνον κατόπιν ειδικής άδειας από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

Ακόμα «σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5(1) και 129(2) των περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμων 2002 έως 2019 απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η διενέργεια πτήσεων από την 3η π.μ. ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου 2020 και για περίοδο 14 ημερών, πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), μεταξύ των αερολιμένων της Δημοκρατίας και των αερολιμένων τρίτων κρατών. Της απαγόρευσης εξαιρούνται και επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία άνευ επιβατών, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσωπα που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ακόμα της απαγόρευσης εξαιρούνται επίσης «πτήσεις προς και από την Κυπριακή Δημοκρατία για ανθρωπιστικούς λόγους (humanitarian/ambulance/repatriation flights) ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις (Individual flights) για εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης, οι οποίες πτήσεις θα επιτρέπονται μόνον κατόπιν ειδικής άδειας από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

Σημειώνεται ότι το Διάταγμα του υπουργού Μεταφορών της Κύπρου «τίθεται σε ισχύ άμεσα με την δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας».