Skip to main content

Μυτιληναίος στη Voria.gr: Έτσι θα γίνει ισχυρή η ελληνική βιομηχανία

Δήλωση στη Voria.gr του γνωστού επιχειρηματία και αντιπροέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ευάγγελου Μυτιληναίου.

«Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό υπόδειγμα βασισμένο στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και μεταποίησης και στην αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών».

Σε δήλωσή του στο Voria.gr ο γνωστός επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρεται τόσο στις αδυναμίες, όσο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Η απουσία έως σήμερα συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της εγχώριας βιομηχανίας στο 9% ως μερίδιο του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη αγγίζει το 15% και έχει τεθεί στόχος για το 20%» σημειώνει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι: «Η κρίση απέδειξε ότι οι χώρες που διαθέτουν ισχυρή βιομηχανία αντέχουν περισσότερο στους υφεσιακούς κύκλους, δημιουργούν πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και φυσικά βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής καινοτομίας. Γι’ αυτό απαιτούμε η Ελλάδα να γίνει μια οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών από χώρα εισαγωγών και κατανάλωσης και να απομακρυνθεί από αποσπασματικές παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν επιφέρει έως σήμερα ικανοποιητικά αναπτυξιακά αποτελέσματα».

Ο κ. Μυτιληναίος κωδικοποιεί σε οκτώ βασικούς άξονες και μία πρόταση τη στρατηγική που ο ίδιος προτείνει να ακολουθηθεί. Οι προτάσεις είναι οι εξής:  

- Πρώτον, ενεργειακή πολιτική για τη βιομηχανία για πιο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.
- Δεύτερον, πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση και ενθάρρυνση επενδύσεων με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα.
- Τρίτον, στήριξη της εξαγωγικής ικανότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, αλλά και της πρόσβασής τους σε εγχώριες και διεθνείς αλυσίδες αξίας.
- Τέταρτον, δημιουργία επαρκών δικτύων μεταφορών, αλλά και διασυνδέσεων με χώρους οργανωμένης βιομηχανικής εγκατάστασης.
- Πέμπτον, προσαρμογή της περιφέρειας στην έξυπνη εξειδίκευση, αλλά και έκτακτα προγράμματα σε περιοχές που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.
- Έκτον, ψηφιακές υποδομές και δίκτυα υψηλών ταχυτήτων για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας.
- Έβδομον, νέες δεξιότητες στην αγορά εργασίας και αποτελεσματική διασύνδεση της βιομηχανίας με τα πανεπιστήμια και την τεχνική εκπαίδευση.
- Όγδοον, στήριξη της έρευνας και καινοτομίας που παράγεται εντός των επιχειρήσεων.

Και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος καταλήγει στη δήλωσή του με μία συγκεκριμένη πρόταση:  

«Όλα τα παραπάνω για να υλοποιηθούν απαιτούν ένα ισχυρό κέντρο διακυβέρνησης με οριζόντιες αρμοδιότητες. Απαιτούν δηλαδή ένα Υπουργείο Βιομηχανίας. Ενιαίο με ευρύτατες αρμοδιότητες -ήδη έγινε ένα ξεκίνημα με τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα. Ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική δεν νοείται χωρίς το δικό της Υπουργείο».

Το 0,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας

Προκειμένου να κατανοηθεί η βαρύτητα των απόψεων και των προτάσεων του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young η εταιρία MYTILINEOS, της οποίας ηγείται, εισέφερε στην ελληνική κοινωνία της τάξεως του 1,06 δισ. Ευρώ. Η μελέτη διαπιστώνει ότι η συνολική συνεισφορά της εταιρείας ισούται με το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ μόνο επίπεδο φόρων η δραστηριότητά της ανέρχεται σε 244 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 0,3% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους. Ως προς τους επιμέρους κλάδους, ο τομέας μεταλλουργίας της MYTILINEOS καλύπτει το 30% της συνολικής προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από τον κλάδο μεταλλουργίας της χώρας, ενώ αντίστοιχα ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας αερίου, καλύπτει το 8% της συνολικής αξίας του κλάδου στη χώρα.

Αλλά και στην απασχόληση, η MYTILINEOS υποστηρίζει συνολικά 13598 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 0,4% της συνολικής απασχόλησης, ενώ για κάθε άμεση υποστηρίζονται 5 επιπλέον θέσεις απασχόλησης.