Skip to main content

Όλα ανοιχτά για το Πάσχα στο χωριό - Φόβοι για συνέπειες σε εστίαση και τουρισμό

Τίποτα δεν αποκλείεται για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα - Βδομάδα τη βδομάδα οι αξιολογήσεις των επιδημιολογικών δεδομένων.

Όλα ανοιχτά παραμένουν τα ενδεχόμενα για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει σε αρκετές περιοχές της χώρας και η πίεση στις ΜΕΘ είναι ασφυκτική.

Παρόλο που στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ένα μέτρο που θα λειτουργούσε ως αποσυμπιεστής στα όσα βιώνουν οι πολίτες έναν χρόνο τώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις αποφάσεις. Αν και δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση μέχρι στιγμής, μιας και οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν τα δεδομένα βδομάδα τη βδομάδα, ειδικοί και αρμόδιοι φορείς φοβούνται μία επιδείνωση της πανδημίας από το πιθανό άνοιγμα των μετακινήσεων, γεγονός που θα έχει συνέπειες τόσο στην εστίαση όσο και στον τουρισμό, που ανοίγει επίσημα στις 14 Μαΐου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο OPEN, «υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση μετά από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».

«Όπλο» τα rapid test

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε τη χρήση των rapid test ως ένα «πολύ βασικό όπλο». «Απομονώσαμε ασυμπτωματικούς και στη Βουλή. Το ίδιο έγινε και με άτομα στην καθαριότητα και τη βοήθεια στο σπίτι. Θα δούμε αν θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες. Είναι πολύ σημαντικά για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού».

Πώς θα γίνει το άνοιγμα της εστίασης

Για την ενίσχυση της εστίασης και των δήμων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν να επεκτείνουμε τις μισθώσεις για δύο χρόνια. Πολλά δισεκατομμύρια χρέη υπάρχουν από τον Φεβρουάριο του 20 μέχρι τώρα. Έχουμε θεσπίσει 100 δόσεις για την αποπληρωμή τους μπορεί να γίνουν και περισσότερες. Για να στηρίξουμε τους δήμους δώσαμε 187.1 εκατομμύρια. Όσον αφορά την εστίαση θα τους δώσουμε πολύ παραπάνω εξωτερικό χώρο για να κινηθούν ως τον επόμενο Οκτώβριο για να μην υπάρξει συνωστισμός και να κάνουν και την δουλειά τους».