Skip to main content

Όλα όσα ισχύουν για τους εμβολιασμένους - Στο τραπέζι νέο κύμα… κινήτρων

Πρώτη ημέρα λειτουργίας με τα νέα μέτρα σε εστίαση και ψυχαγωγία - Είσοδο στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων με εμβόλιο ή τεστ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μια σειρά προνομίων ισχύουν από σήμερα μόνο για εμβολιασμένους πολίτες. Η αρχή γίνεται με τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, όπου μόνο όσοι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν νοσήσει μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους.

Έπεται και συνέχεια, καθώς η είσοδος στα Πανεπιστήμια θα γίνεται μόνον με τεστ ή εμβόλιο, ενώ υπήρξε και προαναγγελία για εκπτώσεις στους εμβολιασμένους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Εστίαση με Covid-Free ενδείξεις

Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης λειτουργούν πλέον μόνο ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και για την είσοδο σε αυτά πρέπει να γίνεται η επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού.

Διαβάστε Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για την εστίαση - Μόνο εμβολιασμένοι στα υπαίθρια κέντρα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα, μεταξύ άλλων προβλέπεται η λειτουργία των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και με χωρητικότητα 85%.

Οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς και η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Ήδη στα καταστήματα εστίασης στους δρόμους της Αθήνας υπάρχουν σήματα με την ένδειξη ότι πρόκειται για Covid-free χώρο και ότι η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Ακολουθεί πίνακας με την εξειδίκευση των μέτρων




Ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Tα υπαίθρια και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021, λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Τake Away

Όσον αφορά στους  εξωτερικούς χώρους και το take away, ισχύει ό, τι ίσχυε έως σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή.

Διαβάστε Εστίαση: Κανείς χωρίς ταυτότητα στους κλειστούς χώρους - Τι ισχύει για take away

Όποιος πολίτης το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιεί καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου αλλά όχι όρθιος.

Την ίδια ώρα, η είσοδος σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αποτελέσματα rapid ή μοριακού ελέγχου ή πιστοποιητικό νόσησης.

Γήπεδα

Από την προσεχή Δευτέρα θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, και η παρουσία θεατών (εμβολιασμένων) σε αγώνες που διεξάγονται σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε Με κόσμο από Δευτέρα τα γήπεδα - Πότε δεν θα ξεκινάει ένας αγώνας

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3117, 16/07/2021) προβλέπονται τα εξής:

-Από τις 19 Ιουλίου 2021 επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 25.000 θεατές.
-Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές.
-Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 80% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 8.000 θεατές.
-Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 3.000 θεατές.
-Η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και έως 5% του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους ανήλικους έως δεκαπέντε (15) ετών.
- Οι ανήλικοι άνω των δώδεκα (12) και έως δεκαπέντε (15) ετών προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.
-Οι ανήλικοι έως και δώδεκα (12) ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό Self Test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.
-Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και Rapid Tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
-Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.
-Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προσκομίζουν PCR Test εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή Rapid Test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών προ της διεξαγωγής του αγώνα.

Πανεπιστήμια: Μόνο με τεστ ή εμβόλιο στο αμφιθέατρο

Μόνο με εμβόλιο ή rapid test θα έχουν πάσο για τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα οι φοιτητές από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτό είναι το βασικό σενάριο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ, καθώς θεωρείται βέβαιον ότι τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν διά ζώσης. Ηδη η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε αντίστοιχη απόφαση.

Διαβάστε Με εμβόλιο ή rapid test στα πανεπιστήμια οι φοιτητές από Οκτώβριο

Ωστόσο, για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα υιοθετηθεί το μοντέλο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, δηλαδή οι εξετάσεις θα γίνουν κατά κύριο λόγο εξ αποστάσεως.

Την ίδια ώρα, την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια για να εμβολιάζονται επιτόπου οι φοιτητές προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

ΜΜΜ: Εκπτώσεις για εμβολιασμένους

Eκπτώσεις για τους εμβολιασμένους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Το υπουργείο, είπε, εξετάζει να «δώσει» κίνητρα εμβολιασμού υπό τη μορφή εκπτώσεων για όσους χρησιμοποιούν τακτικά τα ΜΜΜ. «Τα 2/3 των επιβατών έχουν τις μηνιαίες ή τριμηνιαίες κάρτες μεταφοράς και σύντομα θα ανακοινώσουμε κάποιο εκπτωτικό πακέτο για τους εμβολιασμένους», τόνισε.

«Πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, όχι να τους αποκλείσουμε», ανέφερε σχετικά με όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ εξήγησε πως είναι «απίθανο να αποκλειστούν από τα Μέσα οι ανεμβολίαστοι ή να υπάρχουν διαφορετικοί συρμοί στο Μετρό ανάλογα με το αν έχουν κάνει ή όχι το εμβόλιο».

Επιστροφή από τα νησιά

Όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Ναυτιλίας, με self-test, μοριακό ή rapid test θα επιβιβάζονται οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες κατά την επιστροφή από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Διαβάστε Μέτρα: Και με self test η επιστροφή από τα νησιά - Τι προβλέπει η ΚΥΑ