Skip to main content

Ολάντ για Τουρκία από Θεσσαλονίκη: Δεν γίνεται ένα μέλος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί σύνορα

Ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας ήταν κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια εκδήλωση 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, από το βήμα του 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit, του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist σε συνεργασία με το Powergame.gr στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα μέρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί σύνορα», τόνισε ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, ο φετινός τίτλος του οποίου είναι «Η Ευρώπη σε ταραγμένους καιρούς – να πάμε το όραμα της ενότητας και της αλληλεγγύης στο επόμενο επίπεδο». «Δεν πρέπει να δεχθούμε ότι στους κόλπους του ΝΑΤΟ θα έχουμε μία εισβολή από μια χώρα σε μία άλλη. Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη, παρόλο που δεν συζητείται τώρα… Πώς λοιπόν μπορεί να απειλεί μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα;», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στον Ερντογάν. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «ανεξαρτήτως ονόματος προέδρου της Γαλλίας, θα είμαστε πάντα φίλοι της Ελλάδας».

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η Ευρώπη καλείται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις, την ενεργειακή και τη δημοσιονομική κρίση, καθώς επίσης το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της. Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας αναζητώντας άλλους προμηθευτές και εναλλακτικές μορφές ενέργειες. Ταυτόχρονα είπε ότι θα πρέπει να μπει ανώτατο όριο στις τιμές φυσικού αερίου, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα. Για την οικονομικής και δημοσιονομικής φύσης πρόκληση σημείωσε ότι τα περισσότερα κράτη – μέλη, των οποίων τα οικονομικά έχουν υποβαθμιστεί λόγω υγειονομικής κρίσης, καλούνται σήμερα να κάνουν επιπλέον δαπάνες για την επιδότηση των νοικοκυριών αλλά και για να εξασφαλίσουν αναζητήσουνε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Την ίδια στιγμή η ΕΕ αύξησε επιτόκιο κι αυτό έχει επίπτωση στα δάνεια που έχουν πάρει οι χώρες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει. Ίσως θα μπορούσε να εγκαθιδρύσει ένα πλαίσιο, το οποίο να γίνει αποδεκτό από όλους. Δεν είμαι σίγουρος για την έκβαση μιας τέτοιου είδους προσπάθειας, όμως υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να βοηθήσει τα κράτη - μέλη σε αυτήν την μετάβαση», είπε.

Για την στρατιωτικής φύσης πρόκληση, όπως τη χαρακτήρισε, σημείωσε πως «η Ευρώπη γνωρίζει ότι η ευημερία δεν συνάδει με στρατιωτική δύναμη. Επίσης κατάλαβε, ίσως λίγο αργά, ότι το εμπόριο με χώρες που συχνά είναι υπό δικτατορία ή με αυταρχικά καθεστώτα δεν οδηγούν απαραίτητα σε μία Δημοκρατία. Είναι ψευδές να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας με Ρωσία και Κίνα από εμπορική άποψη και ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν κανόνες δημοκρατίας και πλουραλισμού», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει την άμυνά της, αναφέροντας η Ελλάδα καταβάλλει και αυτή σημαντική προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί έχει συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να δεχτεί απειλές από το εξωτερικό. «Η άμυνα λοιπόν αποτελεί κάτι που όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να το θεωρήσουν προτεραιότητα», είπε.

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ενιαία στάση της Ευρώπης στο θέμα των κυρώσεων. όπως είπε, αυτή τη στιγμή η ΕΕ έχει συνεκτική και αλληλέγγυα θέση, όμως το κόστος των κυρώσεων που μπορεί να είναι επώδυνο για τη Ρωσία είναι και για τα ίδια τα κράτη – μέλη της, οπότε μπορεί να βρεθούν χώρες, όπως η Ουγγαρία, που να ζητήσουν την άρση τους. «Πρέπει να δράσουμε ταχύτατα για να πείσουμε κοινωνίες ότι έχουμε ολιστική πολιτική και να διασφαλίσουμε τις προμήθειες ενέργειες κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με αλληλεγγύη. Μέσα από την απάντηση που θα δώσει η Ευρώπη θα δοθεί και απάντηση στη σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας», τόνισε. Ωστόσο, σημείωσε πως αν η λύση περιλαμβάνει συμφωνία όπως αυτή του Μινσκ, αυτό θα σημαίνει ότι ο Πούτιν κέρδισε πόλεμο, οπότε θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Ρωσίας, που θα θεωρήσουν ότι η διπλωματία δεν παίζει ρόλο.

«Μεγάλο φίλο της πατρίδας μας» χαρακτήρισε τον Γάλλο πρώην πρόεδρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος στον χαιρετισμό του έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές. Έκανε λόγο για τεράστια όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα που συνιστά ευθεία απειλή για την εθνική ακεραιότητα και τόνισε: «Η Ελλάδα απορρίπτει τις απειλές. Η πατρίδας μας, ο λαός, δεν πτοείται από τις απειλές και καλούμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Η απάντησή μας στις προκλήσεις που δεχόμαστε είναι η απάντηση μίας σύγχρονης, ισχυρής ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Μία απάντηση που απορρίπτει αναθεωρητισμούς από οπουδήποτε, περιφρονεί νέο-οθωμανικές αντιλήψεις και πρακτικές και προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον με ενότητα και αλληλεγγύη».

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε μια τεράστια δοκιμασία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όμως από αυτή την κρίση, όπως και άλλες, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βγαίνει πιο ενισχυμένο. «Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, συνέβαλε σε αυτό, στο πλαίσιο των αξιών μας που είναι συνδεδεμένο με το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο με σειρά διμερών συμφωνιών.

Με διαδικτυακή τοποθέτηση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράλληλες απειλές και προκλήσεις –ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, προβλήματα μεταφορών, καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής- και πως η Ευρώπη πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις, που να καλύπτουν όλους τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε πως το όραμα της ενότητας και της αλληλεγγύης, που αναφέρεται και στον τίτλο του συνεδρίου, περνά από τους δήμους και θα πρέπει όλοι να παλέψουν γι’ αυτό, αλλά και για τον κοινό ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.