Skip to main content

Ολάντ: Ο Μακρόν απέτυχε να οικοδομήσει μια πολιτική δύναμη πίσω του

Ο πρώην αρχηγός του κράτους επέκρινε τον πρώην υπουργό Οικονομίας του ότι δεν «κατάφερε να δημιουργήσει μια πολιτική δύναμη πίσω του».

Καλεσμένος στο CNN μόλις μια εβδομάδα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο θεωρεί «ευφυή» και ικανό να λάβει «τολμηρές αποφάσεις».

Ωστόσο, ο πρώην αρχηγός του κράτους επέκρινε τον πρώην υπουργό Οικονομίας του ότι δεν «κατάφερε να δημιουργήσει μια πολιτική δύναμη πίσω του». Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, «σημαίνει ότι η κατάσταση στη Γαλλία είναι πολύ πιο εύθραυστη» από ό,τι μπορεί να υποδηλώνει η ευρεία επανεκλογή του απερχόμενου προέδρου.

«Η κεντροδεξιά, αυτή του Σαρλ ντε Γκωλ και του Ζακ Σιράκ, και η αριστερά του Φρανσουά Μιτεράν, του Λιονέλ Ζοσπέν και εμένα, έχουν καταρρεύσει. Που σημαίνει ότι τα άκρα είναι οι μόνες εναλλακτικές στον Εμανουέλ Μακρόν». Έτσι, συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ, αν ο πρώην Υπουργός Οικονομίας του επανεξελέγη τόσο σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται πρώτα απ' όλα στο ότι αντιμετώπιζε την υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λε Πεν: «Ο κίνδυνος η ακροδεξιά θα έρθει στην εξουσία είναι πραγματικός, εκτός και αν τα παραδοσιακά κόμματα ανασυγκροτηθούν».

Πάνω από ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αλλά μόνο κάνοντας έκκληση «στα δεξιά και στα αριστερά». «Απέτυχε να διεκδικήσει την εξουσία του σε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα», λέει.

Πηγή: naftemporiki.gr