Skip to main content

Κορωνοϊός - Μετακινήσεις: Όλες οι αλλαγές στα SMS που θα ισχύουν από την Πέμπτη

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε τις αλλαγές στους κωδικούς των SMS μετακίνησης που θα ισχύσουν από αύριο στη χώρα έως και τις 16 Μαρτίου

Τις αλλαγές που θα ισχύουν στα SMS μετακίνησης από αύριο Πέμπτη στην Ελλάδα μέχρι και την Τρίτη 16/3 κατά τη διάρκεια του lockdown παρουσίασε στην ενημέρωση της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε ακόμη: Στο βαθύ κόκκινο από αύριο η Θεσσαλονίκη-Λουκέτο στην αγορά, κλείνουν τα σχολεία

Συγκεκριμένα, στον κωδικό 2 για μετακίνηση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης αλλά και στον κωδικό 3 για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα επιβάλλεται πλέον οι μετακινήσεις να γίνονται στον οικείο δήμο ή δύο χλμ μακριά από τον τόπο κατοικίας.

Για τη χρήση του κωδικού 6 (σωματική άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου), η μετακίνηση επιτρέπεται πλέον μόνο πεζή ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μοτοσικλέτα, όχι σε άλλη περιοχή.

Για την επιβεβαίωση ορθής χρήσης του κωδικού 4 (παροχή βοήθειας), τα ελεγκτικά όργανα θα μπορούν πλέον να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.

Ο υφυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό».

Όπως τόνισε, τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε. Έχουν εντοπιστεί σε 1.756 πολίτες μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Η νέα μορφή του χάρτη

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Συγκεκριμένα στο βαθύ κόκκινο επίπεδο κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.