Skip to main content

Ολυμπιακοί: Παρών στην τελετή έναρξης ο Αυτοκράτορας Ναρουχίτο

Ο Αυτοκράτορας φέρεται πως θα είναι εκείνος που θα κηρύξει επίσημα την έναρξη των Αγώνων, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από το παλάτι.

Ο Αυτοκράτορας Ναρουχίτο θα δώσει το «παρών» στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, την Παρασκευή 23/7, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο αυτοκρατορικός οίκος, χωρίς όμως να συνοδεύεται από την Αυτοκράτειρα Μασάκο.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο Αυτοκράτορας θα είναι εκείνος που θα κηρύξει επίσημα την έναρξη των Αγώνων, κάτι που προς το παρόν πάντως δεν επιβεβαιώνεται από το παλάτι.

Μία διαρροή στα τέλη Ιουνίου, που έφερνε τον Αυτοκράτορα Ναρουχίτο -επίτιμο πρόεδρο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων- να εκφράζει ανησυχίες για τη διεξαγωγή των Αγώνων εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, δημιούργησε μεγάλο θόρυβο στην Ιαπωνία. Ο Αυτοκράτορας, αν και δεν έχει εκτελεστική εξουσία, θεωρείται σύμβολο της χώρας και χαίρει απεριόριστου σεβασμού. Ο παππούς του Ναρουχίτο, Αυτοκράτορας Χιροχίτο, είχε κηρύξει την έναρξη των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1964 στο Τόκιο, αλλά και των Χειμερινών του 1972 στο Σαπόρο, κι ο πατέρας του Ακιχίτο είχε αντίστοιχα κηρύξει την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1999 στο Ναγκάνο.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK, ο Αυτοκράτορας Ναρουχίτο θα δεχθεί την Πέμπτη (22/7) στο παλάτι την ηγεσία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ, ενώ την Παρασκευή, πριν την τελετή έναρξης, θα δεχθεί επισκέψεις από ξένους αξιωματούχους που θα παρευρεθούν στο Τόκιο.

Πηγή/φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ