Skip to main content

Ολλανδία: Εξετάζει κατάργηση κορωνοπάσου για πρόσβαση ανεμβολίαστων σε εσωτερικούς χώρους

Το ολλανδικό κοινοβούλιο συζητά την κατάργηση του «κορωνο-πάσου» στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους για τους ανεμβολίαστους

Το ολλανδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει μια κυβερνητική πρόταση να καταργηθεί το «κορωνο-πάσο» για τους ανεμβολίαστους κατά της Covid-19, με τους υπέρμαχους της ιδέας να επικαλούνται τα ποσοστά ρεκόρ των κρουσμάτων και τους αντιπάλους να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα εισήγαγε διακρίσεις.

Το πάσο, το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, είναι τώρα διαθέσιμο σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή έχουν αρνητικό τεστ για τον ιό. Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, η τελευταία αυτή επιλογή θα καταργηθεί.

Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση συνασπισμού θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών που χρειάζεται για την έγκριση της πρότασης, σε ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο, δεδομένης της κριτικής ότι θα μετατρέψει μερίδα των πολιτών σε «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Η συνεδρίαση ενδέχεται να διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα τοπική ώρα πριν από μια ψηφοφορία.

Η Ολλανδία επανέφερε ορισμένους περιορισμούς το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την αναζωπύρωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ωστόσο οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) ανακοίνωσε σήμερα έναν αριθμό ρεκόρ άνω των 110.000 κρουσμάτων στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σύγκριση με την προηγούμενη, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται μεταξύ παιδιών ηλικίας 4-12 ετών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι νοσηλείες κατέγραψαν αύξηση 12% και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 3%, σύμφωνα με το RIVM.

Σχεδόν το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως. Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα μετρά 2,27 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και 18.695 θανάτους.